Przejdź do głównej zawartości

Tortilla

Szybki sposób na udany obiad? Tortilla !


Produkty:
1 opakowanie gotowej tortilli ( ok. 5-6 placków)
1 pierś  kurczaka ( ok. pół kg)
2 pomidory
1 cebula czerwona
sałata masłowa
4 duże ogórki kiszone
sos barbecue (może być gotowy) lub sos przygotowany samodzielnie (przepis niżej)
ok. 2 szklanki - płatków kukurydzianych cornflakes
1 szklanka mąki
sól
pieprz
warzywko
przyprawa do kurczaka
chili pieprz cayenne
2 jajka
4 łyżki mleka

Sos własnej roboty:
2 duże pomidory
1 cebula biała
papryka grillowana - przyprawa
warzywko
curry

Sposób przygotowania tortilli:
1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Odstaw na kilka minut. 
2. Cebulę pokrój w piórka, sałatę umyj i porwij na małe kawałki. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój. 
3. Ogórki pokrój w plasterki. 
4. Jajka rozbełtaj z mlekiem, dodaj odrobinę soli. Płatki kukurydziane wymieszaj z mąką z przyprawą chilli oraz warzywkiem. Otocz pierś w jajku następnie w płatkach. Pierś możesz piec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 30 minut, chyba, że kalorie nie są Ci straszne, wrzuć na głęboki, rozgrzany olej kawałki kurczaka i obsmaż.
5. Gotowe placki tortilli wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez oleju), wystarczy im ok. minuta z każdej strony.
6. Skomponuj tortillę, dodaj sałatę, pokrojone warzywa, dodaj sos oraz kurczaka. Zawiń tortillę i rozkoszuj się smakiem :)

Sos przyrządzony samodzielnie:
Pomidorki obierz ze skórki, podsmaż na patelni, dodaj warzywko, paprykę grillowaną oraz curry. Cebulę zetrzyj, dodaj do sosu, całość dokładnie podsmaż, dopraw do smaku solą jeśli jest to koniecznie. Można również dodać świeże zioła do smaku. 

Smacznego ! :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...