Przejdź do głównej zawartości

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną.

Składniki :

Biszkopt:

6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

pół cytryny
pół szklanki wody
2 łyżeczki cukru

Krem z bitej śmietany :

ok. szklanka mleka
dwie duże śmietanki kremówki 30%
6 łyżeczek żelatyny
8 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

konfitura malinowa
krem czekoladowy
świeże maliny

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając.
2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka.
3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką.
4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka.
5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło.
6. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
7. Ostudzone ciasto podziel na trzy części , każdą z nich nasącz wodą z cytryną i cukrem ( do szklanki zagotowanej wody wycisnąć sok z cytryny , posłodzić , wymieszać ).

Krem:

1. Do garnuszka wlej mleko i wsyp żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej do momentu rozpuszczenia ( uwaga nie zagotować ! ). Ostudź.
2. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżeczce do ostudzonego mleka z żelatyną, cały czas mieszając.
3. Tak przygotowaną masę włóż do lodówki. Mieszaj od czasu do czasu.

Składanie:

Biszkopt przekrój na trzy blaty. Układaj tort w konfiguracji biszkopt-konfitura malinowa, krem z bitej śmietany, biszkopt , krem czekoladowy , krem z bitej śmietany , biszkopt. Cały tort obsmaruj bitą śmietaną , ozdób rękawem, poukładaj maliny.

Ciasto należy przed podaniem dobrze schłodzić!

IMG-20161024-WA0027

SMACZNEGO !

Komentarze

  1. Mmm jaki piękny tort! Musiał być wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do wypróbowania przepisu i tym samym skosztowania torcika :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern