Przejdź do głównej zawartości

Słodkie muffinki z budyniem.




Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki:

2 i pół szklanki mąki
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju
pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :))
1 jajko
Nadzienie:
2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii)
budyń śmietankowy jedno opakowanie
mleko ok 2 szklanki 

Polewa czekoladowa:
5 łyżek kakao
pół szklanki cukru
pół kostki masła

Sposób przygotowania:
1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas.
2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, cukier wsyp do miski. Dodaj odrobinę wody i wszystko dokładnie zmiksuj. Dodaj następnie mleko i olej. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
3. Przygotuj formę do babeczek. Wlej odrobinę przygotowanego ciasta aby wypełniała ok. 1/3 foremki na babeczki. Następnie do każdej włóż ok 1 łyżkę budyniu. Możesz również dodać odrobinę dżemu truskawkowego lub powideł. Zalej budyń kolejną częścią ciasta, tak aby nie było go widać. Tak przygotowane babeczki wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz ok. 20 minut.
Czas przygotować polewę czekoladową :)

1. W rondelku rozpuść masło. Dodaj kakao oraz cukier. Mieszaj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Można dodać również śmietanę 30%  ok. pół małego kubeczka. 
2. Czekolada gotowa !

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika. Oblej dokładnie czekoladą i zajadaj się słodkościami ! :)



SMACZNEGO! 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !