Przejdź do głównej zawartości

Syta Sałatka z kurczakiem

Czy sałatka musi być zawsze kojarzona z liśćmi? Zdecydowanie nie !
Sałatka może być smaczna i sycąca, czasem może nawet zastąpić obiad.
Mój pomysł na pyszną sałatkę z kurczakiem w panierce.



Produkty:

1 pierś z kurczaka
płatki cornflakes ok. 3 szklanki ( zależy od wielkości piersi )
bułka tarta 1 szklanka
1 szklanka mąki
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka ( ok. 1 łyżeczka )
chili pieprz cayenne ( w zależności jaką ostrość potraw lubimy, ja dodaję ok pół łyżeczki)
sałata
2 marchewki
ser parmezan ( zdecydowanie najlepiej smakuje, ale z braku może być inny, zależy kto co lubi)
pomidorki koktajlowe
grzanki ( można zrobić samemu, najlepiej z chleba tostowego z czosnkiem i warzywkiem bądź kupić gotowca :))
2 jajka
4 łyżki mleka
oliwa z oliwek
olej
1 ząbek czosnku

dodatkowo sos:
czosnek
jogurt naturalny typu greckiego
majonez
sól
pieprz
koperek

Sposób przygotowania:
1. Sałatę umyj i podrzyj na kawałki ( świetnie się również tutaj spisuje gotowy mix sałat)
2. Marchewkę obierz, umyj i pokrój na słupki.
3. Pomidorki koktajlowe wystarczy tylko umyć :).
4. Ser pokrój na plasterki, cienkie.
5. Jeśli sama chcesz przygotować grzanki, pokrój kilka kromek chleba tostowego, wrzuć na rozgrzaną patelnię, dopraw czosnkiem oraz warzywkiem, podsmaż)
6. Pierś z kurczaka umyj i pokrój na mniejsze porcje. Przypraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka.
7. Płatki pokrusz, wsyp do miski, dodaj bułkę tarta oraz mąkę, dopraw odrobiną soli oraz chili, dokładnie wymieszaj.
8. Jajka rozbełtaj, dodaj mleko.
9. Przyprawioną pierś z kurczaka otocz w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce z płatkami.
10. Pierś z kurczaka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej odrobiną oleju u piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza ok 30 minut.
11. Sałatę wymieszaj z marchewką i pomidorkami. Oliwę z oliwek wymieszaj z 1 ząbkiem czosnku. Polej sałatę, wymieszaj. Na wierzch ułóż ser oraz grzanki, następnie wyłóż pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka.

Dodatkowy sos:
Jeśli wolisz do sałatek typowe sosy, przygotuj sos czosnkowy.
3 ząbki czosnku zetrzyj na drobnej tarce ( lub przeciśnij przez praskę), dodaj jogurt naturalny ( 250 g), następnie dodaj 1 łyżkę majonezu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj. Sos jest gotowy :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...