Przejdź do głównej zawartości

Brownie z batatów

Słodki, smaczny ale przede wszystkim zdrowy deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia? Polecam brownie z batatów! Szybki, łatwy a na dodatek smakuje chyba każdemu !



Składniki:
2-3 bataty
1,5 szklanki mąki lnianej
5 łyżek miodu (kto woli słodsze można dać ok. 7 łyżek) + miód do polewy (wedle gustu i smaku)
mleko kokosowe
4 łyżki kakao do ciasta + 4-5 łyżek kakao do polewy
mieszanka orzechów (laskowe, włoskie, nerkowca, ziemne) oraz rodzinki wedle gustu, do posypania na wierzch razem z orzechami.
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki wody gazowanej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

1. Bataty obierz i ugotuj do miękkości. Z racji tego, że bataty są duże, warto podzielić je na mniejsze porcje aby szybciej się ugotowały. Ziemniaki i tak zostaną zblendowane :)
2. Zblenduj ziemniaki, dodaj 3 jajka, kakao i mleko kokosowe (należy dodać 3/4 puszki mleka, pozostałą część pozostaw do polewy). Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
3. Do powstałej masy dodaj miód. Dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
4. Na koniec dolej wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj całość. Do masy możesz dodać rozdrobnione orzechy.
5. Ciasto wylej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopi z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu. Piecz ok. 40 minut.

Polewa:
Do przygotowania polewy potrzebna będzie gorzka czekolada, pozostałe mleko kokosowe, kakao i miód. Można również dodać odrobinę masła jeśli ktoś lubi.

1. Do garnka wlej wodę i podgrzej. Na górę połóż szklaną miskę, wsyp do miski czekoladę i czekaj aż się roztopi. Dodaj mleko kokosowe, kakao i miód. Całość dokładnie wymieszaj.
2. W zasadzie polewa jest już gotowa. Jeśli jest dla Ciebie zbyt gorzka dodaj jeszcze odrobinę miodu. Jeśli wolisz możesz użyć czekolady mlecznej, jeśli jednak chcesz aby deser był zdrowy proponuję zostać przy czekoladzie gorzkiej.

Polewę wylej na wierzch i posyp ciasto orzechami.



SMACZNEGO !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern