Przejdź do głównej zawartości

Ptysie z pastą z tuńczyka

Zimna przekąska idealna na każdą okazję. Ptysie z pastą z tuńczyka !




Składniki:

Pasta:
1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
3 jajka
1 cebula
sól
pieprz
1-2 łyżki majonezu
szczypiorek

Ciasto ptysiowe:
ok. 100 g masła
1 szklanka mąki ok. 200 g
1 szklanka wody
5 jajek
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pastę przygotowuje się naprawdę szybko, idealnie smakuje również na kanapkach.
1. Ugotuj jajka
2. Tuńczyka odsącz i wyłóż do miseczki. Ugotowane jajka pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do tuńczyka. Posiekaj cebulę, dodaj do całości. Dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz możesz dodać odrobinę ok. 1/2 - 1 łyżeczkę musztardy.
3. Pasta gotowa :)

Czas na ptysie.
1. Do garnka wlej wodę, włóż masło, zagotuj.
2. Dodaj szczyptę soli.
3. Mąkę przesiej przez sito, dodawaj do wrzącej wody z masłem, cały czas mieszając.
4. Zmniejsz temperaturę pod garnkiem, mieszaj cały czas energicznie aż ciasto zacznie odchodzi od garnka i powstanie "kula".
5. Tak przygotowane ciasto zdejmij z kuchenki.
6. Odczekaj aż ciasto lekko przestygnie i wbij do niego jajka. Całość zmiksuj mikserem.
7. Ciasto formuj łyżką w kuleczki. Możesz do tego użyć również szprycy cukierniczej. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika aby ciasto nie opadło.
8. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudź ptysie.
9. Gdy ptysie będą już chłodne, przecinaj na pół i przekładaj farszem z tuńczyka.
10. Na koniec całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern