Przejdź do głównej zawartości

Makaron a'la carbonara z góralskim akcentem




Składniki:

Makaron Lubella (penne)
kawałek boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
śmietana 18%
sól (preferuje sól himalajską, zdrowsza wersja:) )
pieprz
zioła sycylijskie
pietruszka
ser oscypek

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Patelnie rozgrzej. Wrzuć pokrojony w kosteczkę boczek. Nie dodawaj oleju, boczek jest wystarczająco tłusty:). Do podsmażonego boczku dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Całość zarumień na patelni.
4. Do podsmażonego z cebulką boczku dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj i potrzymaj przez kilka minut na ogniu. Dodaj sól, pieprz do smaku.
5. Ser oscypek pokrój w drobną kosteczkę. Nie dodawaj go za dużo. Jest on sam w sobie charakterystyczny i może zdominować całą potrawę. Dodaj do sosu. Na koniec posiekaj drobno pietruszkę i dodaj do całości. Pozostaw pod przykryciem na małym ogniu tak aby ser się lekko roztopił a pietruszka wydzieliła aromat. /
6. Sos podawaj z makaronem.

Nie jest to typowa carbonara, nie mniej jednak jest to sos, który my uwielbiamy właśnie w takiej formie :)




Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu


Smacznego !!

Komentarze

  1. Uwielbiam oscypki, więc ten przepis jest dla mnie idealny. Dzisiaj smakuje!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern