Przejdź do głównej zawartości

Pierożki z warzywami

Tradycyjnie pierogi kocha chyba każdy, czasami jednak warto zerwać ze schematami. Pierogi z warzywami również mogą podpić niejedno podniebienie.

IMG-20161018-WA0001

Skłądniki:

ciasto:

1 kg mąki pszennej + do posypania stolnicy
120 ml oleju
1 łyżeczka soli
400 ml wody (zagotowanej i odstawionej na ok. 3 minuty)

farsz:

3 duże marchewki
papryka żółta
papryka zielona
papryka czerwona
pietruszka korzeń
pietruszka natka
por
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz
papryka ostra lub słodka
kostka rosołowa
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

ciasto:

1. Mąkę połącz z solą i olejem. Dodawaj gorącą wodę i zagniataj do uzyskania elastycznego ciasta, które z łatwością odchodzi od rąk. Odstaw na kilka minut ok. 15 powinno wystarczyć.
2. Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Zwiń je w rulonik i pokrój na kawałeczki. Z każdego kawałka uformuj kuleczkę i rozwałkuj, następnie nałóż farsz. Można również tradycyjnie rozwałkować ciasto i wykrajać koła, po czym nakładać farsz.

Farsz:

1. Wszystkie warzywa paprykę, marchew, pietruszkę pokrój w kosteczkę. Por możliwie drobno posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wysyp warzywa, dopraw ziołami, solą pieprzem, papryką. Dodaj wyciśnięty czosnek. Wrzuć kostkę. Całość podsmaż po przykryciem co jakiś czas mieszając. Można opcjonalnie dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, natomiast nie jest to konieczne.

Dodatkowo można również przygotować sos na bazie pomidorów z czosnkiem i oregano. Górę posypać startym serem.

Dla smakoszy mięsa: można dodać pierś z kurczaka :)

SMACZNEGO!

Komentarze

  1. U mnie zawsze wygrywają ruskie, ale pomysł na pierogi z warzywami bardzo mi się podoba. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nowa odsłona tradycyjnego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie tu,
    Zapraszam na grillowane warzywa z serem i oliwkami
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/07/grillowane-warzywa-z-serem-i-oliwkami.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne pierogi lekkie warzywne w sam raz na upalne dni. Pozdrawiam i zapraszam na pyszne obiady http://www.przepis-kulinarny.pl/drugie-danie-1-44.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Tradycyjne domowe pierogi
    https://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2017/07/jak-zrobic-domowe-pierogi.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern