Przejdź do głównej zawartości

Torcik z kremem i jabłkami

Jesienią warto rozweselić sobie dzień lekkim torcikiem z kremem z mascarpone oraz jabłkami.

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek
szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

krem:

2 duże śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru
2 małe serki mascarpone

jabłkowa warstwa:

ok. 1 kg jabłek
cynamon
50 g. masła
laska wanilii
cukier wanilinowy

wierzch:

tabliczka czekolady ( dowolnie wybranej)
migdały
orzechy włoskie

karmel:
1 szklanka cukru
śmietanka 30 %
2 łyżki masła
czekolada toffie

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier, cały czas ubijać. Kolejno dodawaj żółtka. Dokładnie ubij.
2. Mąki i proszek do pieczenia przesiej. Dodawaj partiami do ubitych jajej delikatnie mieszając szpatułką.
3. Gotową masę na ciasto wlej do foremki. ( Dno formy obłóż papierem do pieczenia). Piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza ( góra-dół) przez ok. 30-40 minut - do suchego patyczka.

Do nasączenia biszkoptu użyj soku z cytryny zmieszanym z wodą i cukrem. Aby biszkopt był mięciutki nasącz go sporą ilością roztworu.

krem:

1. Ubij śmietankę, gdy będzie już dosyć sztywna , dodaj cukier i w partiach serek mascarpone. Cały czas ubijaj , aż masa będzie sztywna ( będzie przypominała krem)

warstwa jabłkowa:

1. Na patelni rozpuść masło.
2. Jabłka obierz , pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię. Dopraw cynamonem, cukrem wanilinowym i laską wanilii. Potrzymaj na ogniu .

Wierzch:

1. Czekoladę włóż do woreczka rozbij na drobne kawałki tłuczkiem. Podobną metodę zastosuj przy orzechach włoskich.
2. Migdały wysyp na rozgrzaną patelnię , pozostaw na ogniu , aż się delikatnie uprażą.

karmel:

1. Do garnuszka wsyp cukier, trzymaj na ogniu . Poczekaj aż zacznie się karmelizować. UWAGA! PODCZAS KARMELIZACJI NIE MIESZAJ CUKRU , PONIEWAŻ SIĘ POSKLEJA.
2. Kiedy cukier będzie gotowy odstaw do ostudzenia.
3. Do ostudzonego cukru wlej śmietankę wymieszaj, następnie dodaj masło. Na koniec możesz dodać czekoladę np.toffie , nie jest to jednak konieczne.

Składanie:

1. Upieczony biszkopt podziel na trzy blaty. Nasącz dokładnie każdy z nich.
2. Tort układaj warstwami biszkopt- jabłka -krem. Wierch obsyp orzechami , migdałami i czekoladą , całość oblej karmelem.



SMACZNEGO !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern