Przejdź do głównej zawartości

Kanelbullar czyli cynamonowe bułeczki

Jesień w pełni a więc i nasze kuchnie zaczynają eksperymentować z sezonowymi smakami. Nic tak nie kojarzy się z jesienią jak jabłka i cynamon. Przepis na bułeczki jest naprawdę prosty, nie mniej jednak sam proces przygotowania wymaga odrobiny cierpliwości . Zapoznając się  z przeróżnymi szkołami przyrządzania smakołyku zdecydowałam się na przygotowanie jego na swój własny sposób!

Składniki:

ok. 500- 600 g mąki pszennej
250 ml mleka
100 g cukru
pół łyżeczki soli
100 g masła
30 g drożdży
cynamon
50 g cukru
laska wanilii
4 łyżki masła
orzechy włoskie
4 jabłka
3 jajka

Sposób przygotowania:

1. Mleko wlej do garnka , podgotuj przez około 5 minut. Odstaw , wsyp drożdże , wymieszaj.
2. Do miski przesiej mąkę , wsyp cukier, sól, dokładnie wymieszaj. Zrób wgłębienie, wlej mleko z drożdżami. Wymieszaj. Dodaj dwa żółtka i 1 jajko. Zagnieć ciasto , jeśli będzie potrzeba dosypuj mąkę, ważne aby ciasto było gładkie i się nie kleiło. Dodaj masło 100 g, zagnieć.  Miskę okryj ściereczką , odstaw na około godzinę.
3. Jabłka obierz , zetrzyj na tarce.
4. Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, cynamon, cukier . Laskę wanilii przekrój wzdłuż , wybierz odrobinę ziarenek, wrzuć do jabłek. Orzechy posiekaj , dodaj do masy.  Podsmaż. Pozostaw do ostudzenia.
5. Ciasto rozwałkuj  na prostokąt , odczekaj około 10 minut. Wysmaruj ciasto masą , zawiń w roladkę. Brzeg posmaruj jajkiem, zaklej. Roladkę pokrój na mniejsze bułeczki , połóż na papier do pieczenia lekko je formując. Można posłużyć się foremką do muffinek. WSKAZÓWKA: Ciasto najlepiej podzielić na dwie części, rozwałkować i dodawać masę.  Tak pokrojone bułeczki odstawić na około 20-30 minut.
6. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika wysmaruj je jajkiem, aby upiekły się na złoty kolor.
7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15-20 minut.

Gotowe bułeczki można oblać lukrem( sposób przygotowania 4 łyżki wody mieszamy ze szklanką cukru pudru) lub karmelem ( go garnuszka wsypujemy cukier , podczas karmelizacji nie mieszamy, lekko ostudzić dodać śmietankę 30 %  i odrobinę masła wymieszać. Możemy również dodać czekoladę toffie. ) i posypać np. migdałami.



 

SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern