Przejdź do głównej zawartości

Burgery - czyli domowy fast food

Często potrzebujemy pomysłu na szybki i smaczny obiad. Każdy z nas czasami ma ochotę na jakiś fast food , najlepiej jednak przyrządzić go samodzielnie w domu. Zabiera to niewiele czasu a przynajmniej wiemy co jemy ! Oczywiście możemy zdecydować się na przygotowanie własnego kotleta lub zdecydować się na maksymalnie szybką wersję z mortadelą.

Składniki:

kotlet własnej roboty:
0,5 kg szynki wieprzowej
1 bułka
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

lub

mortadela ( jeśli decydujemy się na maksymalnie szybki w przyrządzeniu posiłek )

dodatkowo :

bułka tarta
3 jajka
sól

Wypełnienie kanapki:

rukola
sałata
pomidor
ser topiony  cheddar

sos:
2 małe cebule
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz

bułki do burgerów

Sposób przygotowania :

Kotlet własnej roboty:

1. Mięso mielone, cebulę oraz namoczoną i odsączoną z wody bułkę zmiel. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
2. Ręcznie formuj kotleciki.
3. Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej.
4.  Smaż na patelni, aż każdy kotlet będzie dobrze przyrumieniony ( stopień wysmażenia należy dostosować względem własnych predyspozycji )

Jeśli decydujemy się na mortadelę , wówczas należy otoczyć ją w jajku i w bułce ( podobnie jak tradycyjne kotlety np. schabowe ) i smażyć na oleju z każdej strony do przyrumienienia.

sos:

1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę , wsyp do miski.
2. Dodaj majonez , musztardę. Dokładnie wymieszaj.
3. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj.

Składanie kanapki:

1. Bułki do burgerów przekrój na pół, wyłóż na blaszce. Na jedną stronę połóż ser topiony Cheddar. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz do roztopienia sera ok. 3-5 minut.
2. Na podpieczone bułki wyłóż rukolę , posiekaną sałatę, następnie wyłóż kotlecika, sos , pomidor. Można dodać jeszcze odrobiny sosu na górną część.



SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern