Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Zawitała jesień , a tym samym ogromna potrzeba na umilanie sobie codziennej szarości słodkościami. Zachęcam do przygotowania szybkiego ciasta z jabłkami i kruszonką.

Składniki ciasto:

2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 jogurtu
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Składniki kruszonka :

4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki
4 łyżki oleju lub 1/4 kostki masła

Dodatkowo:

jabłka ( oczywiście wedle gustu mogą to być także śliwki, gruszki itp. )

Sposób przygotowania:

1. Mąkę cukier, proszek do pieczenia , cynamon wymieszać. Dodać jajka, olej oraz jogurt. Wmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę. ( Blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem bądź margaryną i obsypujemy bułką tartą. )
4. Jabłka umyć, obrać, pokroić w dużą kosteczkę. Na wylane do blaszki ciasto wyrzucić owoce.
5. Do osobnego naczynia wsypać 4 łyżki mąki oraz 4 łyżeczki cukru pudru. Dokładnie wymieszać. Wrzucić masło, wymieszać. Tak przygotowaną kruszonką posypać owoce.
6. Do rozgrzanego piekarnika wstawić ciasto i piec w 180 stopniach Celsjusza (bez termoobiegu, piekarnik ustawić góra-dół ) przez około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, piec przez około 30 minut, do uzyskania suchego patyczka.

WP_20161023_12_46_15_Pro

SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern