Przejdź do głównej zawartości

Lasagne z sosem beszamelowym

 

 

Składniki:

Sos bolognese:

500 g mięsa mielonego
2 małe cebule
passata pomidorowa
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano
bazylia
kucharek

Sos beszamelowy:

4 łyżki masła
3 łyżki mąki
ok. 2,5 szklanki mleka
łyżeczka soli
łyżeczka gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

makaron w płatach (lasagne)
ser (parmezan lub gouda)

Sposób przygotowania:

Sos bolognese:

1. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż.
3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż.
4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Sos beszamelowy:

1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj.
2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając.
3. Całość pozostaw na ogniu , co jakiś czas mieszając , aż sos trochę zgęstnieje.

Ser zetrzyj na tarce.

Składanie:

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wlej odrobinę sosu beszamelowego rozprowadź dokładnie po dnie naczynia, następnie ułóż płaty makaronu, następnie wylej kolejną warstwę sosu beszamelowego, dodaj sos bolognese posyp serem , nakładaj kolejno makaron, sos beszamelowy, sos bolognese , ser - połóż tyle warstw ile umożliwi naczynie. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40 minut.  Po 20 minutach przykryj górę folią aluminiową.

IMG-20161028-WA0024

SMACZNEGO !

Komentarze

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...