Przejdź do głównej zawartości

Pierożki z warzywami

Tradycyjnie pierogi kocha chyba każdy, czasami jednak warto zerwać ze schematami. Pierogi z warzywami również mogą podpić niejedno podniebienie.

IMG-20161018-WA0001

Skłądniki:

ciasto:

1 kg mąki pszennej + do posypania stolnicy
120 ml oleju
1 łyżeczka soli
400 ml wody (zagotowanej i odstawionej na ok. 3 minuty)

farsz:

3 duże marchewki
papryka żółta
papryka zielona
papryka czerwona
pietruszka korzeń
pietruszka natka
por
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz
papryka ostra lub słodka
kostka rosołowa
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

ciasto:

1. Mąkę połącz z solą i olejem. Dodawaj gorącą wodę i zagniataj do uzyskania elastycznego ciasta, które z łatwością odchodzi od rąk. Odstaw na kilka minut ok. 15 powinno wystarczyć.
2. Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Zwiń je w rulonik i pokrój na kawałeczki. Z każdego kawałka uformuj kuleczkę i rozwałkuj, następnie nałóż farsz. Można również tradycyjnie rozwałkować ciasto i wykrajać koła, po czym nakładać farsz.

Farsz:

1. Wszystkie warzywa paprykę, marchew, pietruszkę pokrój w kosteczkę. Por możliwie drobno posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wysyp warzywa, dopraw ziołami, solą pieprzem, papryką. Dodaj wyciśnięty czosnek. Wrzuć kostkę. Całość podsmaż po przykryciem co jakiś czas mieszając. Można opcjonalnie dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, natomiast nie jest to konieczne.

Dodatkowo można również przygotować sos na bazie pomidorów z czosnkiem i oregano. Górę posypać startym serem.

Dla smakoszy mięsa: można dodać pierś z kurczaka :)

SMACZNEGO!

Komentarze

  1. U mnie zawsze wygrywają ruskie, ale pomysł na pierogi z warzywami bardzo mi się podoba. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nowa odsłona tradycyjnego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie tu,
    Zapraszam na grillowane warzywa z serem i oliwkami
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/07/grillowane-warzywa-z-serem-i-oliwkami.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne pierogi lekkie warzywne w sam raz na upalne dni. Pozdrawiam i zapraszam na pyszne obiady http://www.przepis-kulinarny.pl/drugie-danie-1-44.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Tradycyjne domowe pierogi
    https://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2017/07/jak-zrobic-domowe-pierogi.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...