Tradycyjnie pierogi kocha chyba każdy, czasami jednak warto zerwać ze schematami. Pierogi z warzywami również mogą podpić niejedno podniebienie.
Skłądniki:
ciasto:
1 kg mąki pszennej + do posypania stolnicy
120 ml oleju
1 łyżeczka soli
400 ml wody (zagotowanej i odstawionej na ok. 3 minuty)
farsz:
3 duże marchewki
papryka żółta
papryka zielona
papryka czerwona
pietruszka korzeń
pietruszka natka
por
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz
papryka ostra lub słodka
kostka rosołowa
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
ciasto:
1. Mąkę połącz z solą i olejem. Dodawaj gorącą wodę i zagniataj do uzyskania elastycznego ciasta, które z łatwością odchodzi od rąk. Odstaw na kilka minut ok. 15 powinno wystarczyć.
2. Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Zwiń je w rulonik i pokrój na kawałeczki. Z każdego kawałka uformuj kuleczkę i rozwałkuj, następnie nałóż farsz. Można również tradycyjnie rozwałkować ciasto i wykrajać koła, po czym nakładać farsz.
Farsz:
1. Wszystkie warzywa paprykę, marchew, pietruszkę pokrój w kosteczkę. Por możliwie drobno posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wysyp warzywa, dopraw ziołami, solą pieprzem, papryką. Dodaj wyciśnięty czosnek. Wrzuć kostkę. Całość podsmaż po przykryciem co jakiś czas mieszając. Można opcjonalnie dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, natomiast nie jest to konieczne.
Dodatkowo można również przygotować sos na bazie pomidorów z czosnkiem i oregano. Górę posypać startym serem.
Dla smakoszy mięsa: można dodać pierś z kurczaka :)
SMACZNEGO!
Skłądniki:
ciasto:
1 kg mąki pszennej + do posypania stolnicy
120 ml oleju
1 łyżeczka soli
400 ml wody (zagotowanej i odstawionej na ok. 3 minuty)
farsz:
3 duże marchewki
papryka żółta
papryka zielona
papryka czerwona
pietruszka korzeń
pietruszka natka
por
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz
papryka ostra lub słodka
kostka rosołowa
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
ciasto:
1. Mąkę połącz z solą i olejem. Dodawaj gorącą wodę i zagniataj do uzyskania elastycznego ciasta, które z łatwością odchodzi od rąk. Odstaw na kilka minut ok. 15 powinno wystarczyć.
2. Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Zwiń je w rulonik i pokrój na kawałeczki. Z każdego kawałka uformuj kuleczkę i rozwałkuj, następnie nałóż farsz. Można również tradycyjnie rozwałkować ciasto i wykrajać koła, po czym nakładać farsz.
Farsz:
1. Wszystkie warzywa paprykę, marchew, pietruszkę pokrój w kosteczkę. Por możliwie drobno posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wysyp warzywa, dopraw ziołami, solą pieprzem, papryką. Dodaj wyciśnięty czosnek. Wrzuć kostkę. Całość podsmaż po przykryciem co jakiś czas mieszając. Można opcjonalnie dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, natomiast nie jest to konieczne.
Dodatkowo można również przygotować sos na bazie pomidorów z czosnkiem i oregano. Górę posypać startym serem.
Dla smakoszy mięsa: można dodać pierś z kurczaka :)
SMACZNEGO!
U mnie zawsze wygrywają ruskie, ale pomysł na pierogi z warzywami bardzo mi się podoba. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńNowa odsłona tradycyjnego dania:)
OdpowiedzUsuńNa pewno swietnie smakuja ;)
OdpowiedzUsuńPysznie tu,
OdpowiedzUsuńZapraszam na grillowane warzywa z serem i oliwkami
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/07/grillowane-warzywa-z-serem-i-oliwkami.html
pozdrawiam
Pyszne pierogi lekkie warzywne w sam raz na upalne dni. Pozdrawiam i zapraszam na pyszne obiady http://www.przepis-kulinarny.pl/drugie-danie-1-44.html
OdpowiedzUsuńTradycyjne domowe pierogi
OdpowiedzUsuńhttps://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2017/07/jak-zrobic-domowe-pierogi.html