Słodki, smaczny ale przede wszystkim zdrowy deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia? Polecam brownie z batatów! Szybki, łatwy a na dodatek smakuje chyba każdemu !
Składniki:
2-3 bataty
1,5 szklanki mąki lnianej
5 łyżek miodu (kto woli słodsze można dać ok. 7 łyżek) + miód do polewy (wedle gustu i smaku)
mleko kokosowe
4 łyżki kakao do ciasta + 4-5 łyżek kakao do polewy
mieszanka orzechów (laskowe, włoskie, nerkowca, ziemne) oraz rodzinki wedle gustu, do posypania na wierzch razem z orzechami.
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki wody gazowanej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. Bataty obierz i ugotuj do miękkości. Z racji tego, że bataty są duże, warto podzielić je na mniejsze porcje aby szybciej się ugotowały. Ziemniaki i tak zostaną zblendowane :)
2. Zblenduj ziemniaki, dodaj 3 jajka, kakao i mleko kokosowe (należy dodać 3/4 puszki mleka, pozostałą część pozostaw do polewy). Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
3. Do powstałej masy dodaj miód. Dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
4. Na koniec dolej wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj całość. Do masy możesz dodać rozdrobnione orzechy.
5. Ciasto wylej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopi z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu. Piecz ok. 40 minut.
Polewa:
Do przygotowania polewy potrzebna będzie gorzka czekolada, pozostałe mleko kokosowe, kakao i miód. Można również dodać odrobinę masła jeśli ktoś lubi.
1. Do garnka wlej wodę i podgrzej. Na górę połóż szklaną miskę, wsyp do miski czekoladę i czekaj aż się roztopi. Dodaj mleko kokosowe, kakao i miód. Całość dokładnie wymieszaj.
2. W zasadzie polewa jest już gotowa. Jeśli jest dla Ciebie zbyt gorzka dodaj jeszcze odrobinę miodu. Jeśli wolisz możesz użyć czekolady mlecznej, jeśli jednak chcesz aby deser był zdrowy proponuję zostać przy czekoladzie gorzkiej.
Polewę wylej na wierzch i posyp ciasto orzechami.
SMACZNEGO !
Składniki:
2-3 bataty
1,5 szklanki mąki lnianej
5 łyżek miodu (kto woli słodsze można dać ok. 7 łyżek) + miód do polewy (wedle gustu i smaku)
mleko kokosowe
4 łyżki kakao do ciasta + 4-5 łyżek kakao do polewy
mieszanka orzechów (laskowe, włoskie, nerkowca, ziemne) oraz rodzinki wedle gustu, do posypania na wierzch razem z orzechami.
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki wody gazowanej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. Bataty obierz i ugotuj do miękkości. Z racji tego, że bataty są duże, warto podzielić je na mniejsze porcje aby szybciej się ugotowały. Ziemniaki i tak zostaną zblendowane :)
2. Zblenduj ziemniaki, dodaj 3 jajka, kakao i mleko kokosowe (należy dodać 3/4 puszki mleka, pozostałą część pozostaw do polewy). Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
3. Do powstałej masy dodaj miód. Dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
4. Na koniec dolej wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj całość. Do masy możesz dodać rozdrobnione orzechy.
5. Ciasto wylej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopi z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu. Piecz ok. 40 minut.
Polewa:
Do przygotowania polewy potrzebna będzie gorzka czekolada, pozostałe mleko kokosowe, kakao i miód. Można również dodać odrobinę masła jeśli ktoś lubi.
1. Do garnka wlej wodę i podgrzej. Na górę połóż szklaną miskę, wsyp do miski czekoladę i czekaj aż się roztopi. Dodaj mleko kokosowe, kakao i miód. Całość dokładnie wymieszaj.
2. W zasadzie polewa jest już gotowa. Jeśli jest dla Ciebie zbyt gorzka dodaj jeszcze odrobinę miodu. Jeśli wolisz możesz użyć czekolady mlecznej, jeśli jednak chcesz aby deser był zdrowy proponuję zostać przy czekoladzie gorzkiej.
Polewę wylej na wierzch i posyp ciasto orzechami.
SMACZNEGO !
Uwielbiam brownie, ale w takiej odsłonie jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń