Składniki:
2 i pół szklanki mąki
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 szklanki cukru
2 i pół szklanki mąki
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju
pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :))
pół szklanki oleju
pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :))
1 jajko
Nadzienie:
2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii)
budyń śmietankowy jedno opakowanie
mleko ok 2 szklanki
2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii)
budyń śmietankowy jedno opakowanie
mleko ok 2 szklanki
Polewa czekoladowa:
5 łyżek kakao
pół szklanki cukru
pół kostki masła
5 łyżek kakao
pół szklanki cukru
pół kostki masła
Sposób przygotowania:
1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas.
2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, cukier wsyp do miski. Dodaj odrobinę wody i wszystko dokładnie zmiksuj. Dodaj następnie mleko i olej. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
3. Przygotuj formę do babeczek. Wlej odrobinę przygotowanego ciasta aby wypełniała ok. 1/3 foremki na babeczki. Następnie do każdej włóż ok 1 łyżkę budyniu. Możesz również dodać odrobinę dżemu truskawkowego lub powideł. Zalej budyń kolejną częścią ciasta, tak aby nie było go widać. Tak przygotowane babeczki wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz ok. 20 minut.
1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas.
2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, cukier wsyp do miski. Dodaj odrobinę wody i wszystko dokładnie zmiksuj. Dodaj następnie mleko i olej. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
3. Przygotuj formę do babeczek. Wlej odrobinę przygotowanego ciasta aby wypełniała ok. 1/3 foremki na babeczki. Następnie do każdej włóż ok 1 łyżkę budyniu. Możesz również dodać odrobinę dżemu truskawkowego lub powideł. Zalej budyń kolejną częścią ciasta, tak aby nie było go widać. Tak przygotowane babeczki wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz ok. 20 minut.
Czas przygotować polewę czekoladową :)
1. W rondelku rozpuść masło. Dodaj kakao oraz cukier. Mieszaj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Można dodać również śmietanę 30% ok. pół małego kubeczka.
2. Czekolada gotowa !
Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika. Oblej dokładnie czekoladą i zajadaj się słodkościami ! :)
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz