Pyszne ciasto nie tylko od święta ! :)
Składniki:
6 jajek
5 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1x serek homogenizowany
250 g serka mascarpone
bita śmietana w proszku 2 opakowania
300 ml śmietanki kremówki
(Możesz również skorzystać z gotowych mieszanek do sernika na zimno :))
woreczek mrożonych truskawek
galaretka truskawkowa 2 opakowania
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować. Cały czas miksując dodawaj żółtka jaj, pojedynczo.
2. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiej i delikatnie dodawaj do zmiksowanych jaj mieszając szpatułką.
3. Blaszkę wysmaruj margaryną lub masłem obsyp bułką tartą, mąką lub wyłóż blaszkę papierem. Wlej ciasto i piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku ok 40 minut - 45 minut ( do suchego patyczka. Aby spód był miękki przygotuj szklankę przegotowanej wody z sokiem z pół cytryny oraz dwoma łyżeczkami cukru możesz też biszkopt polać kawą inką.
Masa sernikowa:
1. Serek homogenizowany zmiksuj z serkiem mascarpone, bitą śmietaną w proszku oraz śmietanką.
Galaretka:
1. Truskawki wsyp do garnka, podgotuj, zblenduj dodając opakowania galaretki. Odstaw do zastygnięcia.
Gdy biszkop przestygnie i będzie odpowiednio nasączony wyłóż na niego masę sernikową, polej ostudzoną galaretką i chłodź w lodówce przez ok 2-4 godzin.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz