Przejdź do głównej zawartości

Domowa pizza z ogórkami!




Kto nie lubi domowej pizzy? Chyba nie znam takich osób. Szybko i jakże smacznie. Aby pizza wyszła puszysta zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.



Składniki:
ciasto:
250 ml wody (koniecznie gazowana, dzięki niej ciasto będzie pulchne i smaczne :))
suche drożdże 1 opakowanie
mąka ok. 3-4 szklanki (do momentu aż ciasto przestanie lepić się do rąk )
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa

sos na spód:
koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki
papryka sotra
sól ok. pół łyżeczki
pieprz szczypta
ketchup
kucharek
oregano 1-2 łyżki stołowe
( można użyć również gotowego w słoiczku sosu meksykańskiego dodając jedynie oregano i troszkę papryki ostrej- jeśli lubicie ostre potrawy :))

Dodatki:
ser
pieczarki
cebula
koncentrat 2 łyżki
parówki
szynka krakowska sucha
ogórki świeże

Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej wodę, wsyp drożdże, mąkę, sól i cukier i całość wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, dosypując mąkę aby ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Kiedy ciasto nie będzie się lepiło dodaj oliwę z oliwek, zagnieć, przykryj i odstaw na jakieś 20 minut.
2. Pieczarki i cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp pieczarki oraz cebulę, podsmaż. Dodaj sól, pieprz, oregano, paprykę ostrą oraz kucharek do smaku. Na koniec dodaj koncentrat, całość wymieszaj.
3. Ser zetrzyj na tarce.
4. Parówki pokrój na paski podsmaż na oleju.

Przygotowanie sosu:
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z ketchupem, przyprawami (oregano, kucharek, papryka ostra).

Składanie pizzy:

1.Ciasto uformuj w kulkę i rozprowadź po blaszce.
2. Na spód wylej przygotowany sos i dokładnie rozprowadź.
3. Nałóż przygotowane wcześniej pieczarki z cebulą, po czym obsyp serem.
4. Na ser wyłóż szynkę oraz podsmażone parówki.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

Po upieczeniu na wierzch pokrój świeżego ogórka.

SMACZNEGO !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...