Przejdź do głównej zawartości

Domowa pizza z ogórkami!




Kto nie lubi domowej pizzy? Chyba nie znam takich osób. Szybko i jakże smacznie. Aby pizza wyszła puszysta zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.



Składniki:
ciasto:
250 ml wody (koniecznie gazowana, dzięki niej ciasto będzie pulchne i smaczne :))
suche drożdże 1 opakowanie
mąka ok. 3-4 szklanki (do momentu aż ciasto przestanie lepić się do rąk )
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa

sos na spód:
koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki
papryka sotra
sól ok. pół łyżeczki
pieprz szczypta
ketchup
kucharek
oregano 1-2 łyżki stołowe
( można użyć również gotowego w słoiczku sosu meksykańskiego dodając jedynie oregano i troszkę papryki ostrej- jeśli lubicie ostre potrawy :))

Dodatki:
ser
pieczarki
cebula
koncentrat 2 łyżki
parówki
szynka krakowska sucha
ogórki świeże

Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej wodę, wsyp drożdże, mąkę, sól i cukier i całość wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, dosypując mąkę aby ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Kiedy ciasto nie będzie się lepiło dodaj oliwę z oliwek, zagnieć, przykryj i odstaw na jakieś 20 minut.
2. Pieczarki i cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp pieczarki oraz cebulę, podsmaż. Dodaj sól, pieprz, oregano, paprykę ostrą oraz kucharek do smaku. Na koniec dodaj koncentrat, całość wymieszaj.
3. Ser zetrzyj na tarce.
4. Parówki pokrój na paski podsmaż na oleju.

Przygotowanie sosu:
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z ketchupem, przyprawami (oregano, kucharek, papryka ostra).

Składanie pizzy:

1.Ciasto uformuj w kulkę i rozprowadź po blaszce.
2. Na spód wylej przygotowany sos i dokładnie rozprowadź.
3. Nałóż przygotowane wcześniej pieczarki z cebulą, po czym obsyp serem.
4. Na ser wyłóż szynkę oraz podsmażone parówki.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

Po upieczeniu na wierzch pokrój świeżego ogórka.

SMACZNEGO !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern