Kto nie lubi domowej pizzy? Chyba nie znam takich osób. Szybko i jakże smacznie. Aby pizza wyszła puszysta zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.
Składniki:
ciasto:
250 ml wody (koniecznie gazowana, dzięki niej ciasto będzie pulchne i smaczne :))
suche drożdże 1 opakowanie
mąka ok. 3-4 szklanki (do momentu aż ciasto przestanie lepić się do rąk )
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
sos na spód:
koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki
papryka sotra
sól ok. pół łyżeczki
pieprz szczypta
ketchup
kucharek
oregano 1-2 łyżki stołowe
( można użyć również gotowego w słoiczku sosu meksykańskiego dodając jedynie oregano i troszkę papryki ostrej- jeśli lubicie ostre potrawy :))
Dodatki:
ser
pieczarki
cebula
koncentrat 2 łyżki
parówki
szynka krakowska sucha
ogórki świeże
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej wodę, wsyp drożdże, mąkę, sól i cukier i całość wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, dosypując mąkę aby ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Kiedy ciasto nie będzie się lepiło dodaj oliwę z oliwek, zagnieć, przykryj i odstaw na jakieś 20 minut.
2. Pieczarki i cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp pieczarki oraz cebulę, podsmaż. Dodaj sól, pieprz, oregano, paprykę ostrą oraz kucharek do smaku. Na koniec dodaj koncentrat, całość wymieszaj.
3. Ser zetrzyj na tarce.
4. Parówki pokrój na paski podsmaż na oleju.
Przygotowanie sosu:
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z ketchupem, przyprawami (oregano, kucharek, papryka ostra).
Składanie pizzy:
1.Ciasto uformuj w kulkę i rozprowadź po blaszce.
2. Na spód wylej przygotowany sos i dokładnie rozprowadź.
3. Nałóż przygotowane wcześniej pieczarki z cebulą, po czym obsyp serem.
4. Na ser wyłóż szynkę oraz podsmażone parówki.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu na wierzch pokrój świeżego ogórka.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz