Przejdź do głównej zawartości

Ptysie z pastą z tuńczyka

Zimna przekąska idealna na każdą okazję. Ptysie z pastą z tuńczyka !




Składniki:

Pasta:
1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
3 jajka
1 cebula
sól
pieprz
1-2 łyżki majonezu
szczypiorek

Ciasto ptysiowe:
ok. 100 g masła
1 szklanka mąki ok. 200 g
1 szklanka wody
5 jajek
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pastę przygotowuje się naprawdę szybko, idealnie smakuje również na kanapkach.
1. Ugotuj jajka
2. Tuńczyka odsącz i wyłóż do miseczki. Ugotowane jajka pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do tuńczyka. Posiekaj cebulę, dodaj do całości. Dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz możesz dodać odrobinę ok. 1/2 - 1 łyżeczkę musztardy.
3. Pasta gotowa :)

Czas na ptysie.
1. Do garnka wlej wodę, włóż masło, zagotuj.
2. Dodaj szczyptę soli.
3. Mąkę przesiej przez sito, dodawaj do wrzącej wody z masłem, cały czas mieszając.
4. Zmniejsz temperaturę pod garnkiem, mieszaj cały czas energicznie aż ciasto zacznie odchodzi od garnka i powstanie "kula".
5. Tak przygotowane ciasto zdejmij z kuchenki.
6. Odczekaj aż ciasto lekko przestygnie i wbij do niego jajka. Całość zmiksuj mikserem.
7. Ciasto formuj łyżką w kuleczki. Możesz do tego użyć również szprycy cukierniczej. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika aby ciasto nie opadło.
8. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudź ptysie.
9. Gdy ptysie będą już chłodne, przecinaj na pół i przekładaj farszem z tuńczyka.
10. Na koniec całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...