Składniki:
Makaron Lubella (penne)
kawałek boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
śmietana 18%
sól (preferuje sól himalajską, zdrowsza wersja:) )
pieprz
zioła sycylijskie
pietruszka
ser oscypek
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Patelnie rozgrzej. Wrzuć pokrojony w kosteczkę boczek. Nie dodawaj oleju, boczek jest wystarczająco tłusty:). Do podsmażonego boczku dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Całość zarumień na patelni.
4. Do podsmażonego z cebulką boczku dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj i potrzymaj przez kilka minut na ogniu. Dodaj sól, pieprz do smaku.
5. Ser oscypek pokrój w drobną kosteczkę. Nie dodawaj go za dużo. Jest on sam w sobie charakterystyczny i może zdominować całą potrawę. Dodaj do sosu. Na koniec posiekaj drobno pietruszkę i dodaj do całości. Pozostaw pod przykryciem na małym ogniu tak aby ser się lekko roztopił a pietruszka wydzieliła aromat. /
6. Sos podawaj z makaronem.
Nie jest to typowa carbonara, nie mniej jednak jest to sos, który my uwielbiamy właśnie w takiej formie :)
Smacznego !!
Uwielbiam oscypki, więc ten przepis jest dla mnie idealny. Dzisiaj smakuje!
OdpowiedzUsuń