Przejdź do głównej zawartości

Lekki deser z kaszy manny

Szybki i smaczny deser dla każdego!




Składniki

kasza manna
budyń czekoladowy 1 opakowanie
mleko
owoce maliny, jagody
kruche ciasteczka
2 łyżki kakao
śmietana 30%
śmietan-fix

Sposób przygotowania:

1. Wlej do rondelka mleko 500 ml, odlej 1 szklankę. Mleko zagotuj. Do odlanej szklanki wsyp budyń dokładnie wymieszaj, jeśli budyń jest bez cukru dodaj cukier lub odrobinę miodu. Do całości dodaj 2 łyżki kakao. Wlej roztwór do mleka i gotuj ok. 3-4 minuty cały czas mieszając. Wsyp pół szklanki kaszy manny. Pogotuj chwilę i odstaw.
2. Owoce lekko podgotuj, aby wydobyć z nich sok. Najlepiej sprawdzają się maliny, truskawki lub jagody. Można sięgnąć po mrożone owoce.
3. Ciastka kruche podziel na mniejsze kawałeczki. Deser ma być szybki więc ja korzystałam z gotowych ciastek maślanych, jeśli jednak masz więcej czasu możesz upiec własne ciasteczka :)
5. Wlej śmietanę do miseczki dodaj śmietan-fix i ubij na sztywno.
6 Całość warstwami wlej do pucharka. Budyń, sok z owoców, ciasteczka, owoce, bita śmietana i wybrane słodkości do ozdoby. Możesz użyć mniej kalorycznych przysmaków i zamiast dodawać bitą śmietanę i słodkie smakołyki, użyć gorzką czekoladę oraz musli. Wybór należy do Ciebie :)



SMACZNEGO !!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...