Szybka i smaczna tarta z mięsem mielonym. Koniec z nudnymi obiadami, wystarczy kilka składników aby być w siódmym niebie. Idealna również na przyjęcia. Przepis na tarte z pozdrowieniami dla Hani :) Mam nadzieję, że wszystko dobrze objaśnione:)
Składniki:
4 marchewki
1 seler
1 pietruszka korzeń (można również dodać do farszu natkę pietruszki, doda świeżego aromatu)
1 cebula
500 g mięsa mielonego
rukola
mozarella
ciasto francuskie (można pokusić się o przygotowanie własnego ciasta francuskiego lub skorzystać z gotowego dostępnego praktycznie w każdym sklepie)
papryka ostra lub słodka wedle gustu
sól
pieprz
przyprawa curry
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
2 jajka
Składniki ciasto francuskie:
ok. pół szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
ok. 250 g masła
szklanka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie:
Jeśli nie zdecydujecie się na gotową wersje ciasta francuskiego .
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę oraz 50 g roztopionego uprzednio masła. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto wyłóż na blat. Wyrabiaj ciasto dosypując mąkę, tak aby ciasto się nie kleiło.
3. Przygotowane Ciasto włóż do lodówki i schłodź ( wystarczy około godziny)
4. Wyjmij schłodzone ciasto rozwałkuj. Na środek połóż miękkie masło. Zawiń kostkę masła z każdej strony (kopertowo). Rozwałkować. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Czynność powtórzyć kilka razy. Oczywiście za każdym razem wkładając ciasto do lodówki.
UWAGA ! Ciasto przed użyciem musi być dobrze schłodzone.
Farsz:
1. Pokrój marchewkę, seler i pietruszkę korzeń w słupki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek lub olej. Warzywa wrzuć na patelnie, dopraw solą, pieprzem, papryką oraz curry. Potrzymaj przez kilka minut na ogniu, do zarumienienia. Dodaj mięso mielone, dopraw do smaku solą i pieprzem. Można dodać maggi. Podsmaż.
2.Gotowy farsz odstaw na kilka minut. Ważne aby farsz był suchy, woda musi odparować.
3. Piekarnik ustaw na 220 stopni Celsjusza. Na formę od tarty wyłóż ciasto. Nałóż przygotowany wcześniej farsz. Na wierzch ułóż pozostałe kawałki ciasta francuskiego ( pokrój w paski i przeplataj). Rozbełtaj 2 jajka. Posmaruj nimi wierzch, to co zostało wlej do mięsa.
4. Piecz w piekarniku do zarumienienia ciasta ok. 15-20 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch posyp serem mozarella.
Na wierzch po upieczeniu można dodać rukolę oraz odrobinę mozarelli w kulkach. Dla osób, które lubią ziołowe smaki: warto dodać odrobinę oregano do farszu oraz natkę pietruszki.
SMACZNEGO !
Składniki:
4 marchewki
1 seler
1 pietruszka korzeń (można również dodać do farszu natkę pietruszki, doda świeżego aromatu)
1 cebula
500 g mięsa mielonego
rukola
mozarella
ciasto francuskie (można pokusić się o przygotowanie własnego ciasta francuskiego lub skorzystać z gotowego dostępnego praktycznie w każdym sklepie)
papryka ostra lub słodka wedle gustu
sól
pieprz
przyprawa curry
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
2 jajka
Składniki ciasto francuskie:
ok. pół szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
ok. 250 g masła
szklanka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie:
Jeśli nie zdecydujecie się na gotową wersje ciasta francuskiego .
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę oraz 50 g roztopionego uprzednio masła. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto wyłóż na blat. Wyrabiaj ciasto dosypując mąkę, tak aby ciasto się nie kleiło.
3. Przygotowane Ciasto włóż do lodówki i schłodź ( wystarczy około godziny)
4. Wyjmij schłodzone ciasto rozwałkuj. Na środek połóż miękkie masło. Zawiń kostkę masła z każdej strony (kopertowo). Rozwałkować. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Czynność powtórzyć kilka razy. Oczywiście za każdym razem wkładając ciasto do lodówki.
UWAGA ! Ciasto przed użyciem musi być dobrze schłodzone.
Farsz:
1. Pokrój marchewkę, seler i pietruszkę korzeń w słupki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek lub olej. Warzywa wrzuć na patelnie, dopraw solą, pieprzem, papryką oraz curry. Potrzymaj przez kilka minut na ogniu, do zarumienienia. Dodaj mięso mielone, dopraw do smaku solą i pieprzem. Można dodać maggi. Podsmaż.
2.Gotowy farsz odstaw na kilka minut. Ważne aby farsz był suchy, woda musi odparować.
3. Piekarnik ustaw na 220 stopni Celsjusza. Na formę od tarty wyłóż ciasto. Nałóż przygotowany wcześniej farsz. Na wierzch ułóż pozostałe kawałki ciasta francuskiego ( pokrój w paski i przeplataj). Rozbełtaj 2 jajka. Posmaruj nimi wierzch, to co zostało wlej do mięsa.
4. Piecz w piekarniku do zarumienienia ciasta ok. 15-20 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch posyp serem mozarella.
Na wierzch po upieczeniu można dodać rukolę oraz odrobinę mozarelli w kulkach. Dla osób, które lubią ziołowe smaki: warto dodać odrobinę oregano do farszu oraz natkę pietruszki.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz