W XXI wieku wiele kobiet zwraca szczególną uwagę na to co je. Każdy dąży do posiadania smukłej sylwetki i tym samym przechodzi na dietę. Nie każda dieta musi straszyć. Zamiast tego proponuję zmianę nawyków żywieniowych, co z pewnością pozytywniej wpłynie na nasze zdrowie, a także pozwoli utracić zbędne kilogramy. Kasza bulgur to świetny wybór, zawiera mnóstwo błonnika i ma niewiele kalorii. Wysoka zawartość błonnika usprawnia trawienie!
Składniki:
2 torebki kaszy bulgur
papryka żółta
papryka czerwona
marchewka
szczypiorek
pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
papryka ostra lub słodka
sól
pieprz
oliwa z oliwek ( 1 łyżeczka )
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę, wrzuć 2 torebki kaszy bulgur i gotuj ok. 15-20 minut. Odstaw.
2. Pokrój w kostkę paprykę żółtą i czerwoną oraz marchewkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wysyp pokrojone warzywa, dopraw do smaku solą i pieprzem (można dodać również czosnek 2 ząbki - wyciśnięte), wszystko przesmaż. Dodaj ugotowaną kaszę, potrzymaj na ogniu przez chwilę.
3. Pierś z kurczaka pokrój na paseczki lub cieńsze kawałki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso przypraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i papryką. Piecz w piekarniku 20-30 minut. UWAGA! Mięso najlepiej przyprawić dzień wcześniej i dać odleżeć lodówce, jeśli nie ma takiej możliwości znacząca może się również okazać chociaż 1 godzina.
4. Przesmażoną kaszę wyłożyć na talerz lub do półmiska, posypać posiekanym szczypiorkiem, wyłożyć pierś.
Szybki i smaczny obiad !
SMACZNEGO !
Składniki:
2 torebki kaszy bulgur
papryka żółta
papryka czerwona
marchewka
szczypiorek
pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
papryka ostra lub słodka
sól
pieprz
oliwa z oliwek ( 1 łyżeczka )
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę, wrzuć 2 torebki kaszy bulgur i gotuj ok. 15-20 minut. Odstaw.
2. Pokrój w kostkę paprykę żółtą i czerwoną oraz marchewkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wysyp pokrojone warzywa, dopraw do smaku solą i pieprzem (można dodać również czosnek 2 ząbki - wyciśnięte), wszystko przesmaż. Dodaj ugotowaną kaszę, potrzymaj na ogniu przez chwilę.
3. Pierś z kurczaka pokrój na paseczki lub cieńsze kawałki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso przypraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i papryką. Piecz w piekarniku 20-30 minut. UWAGA! Mięso najlepiej przyprawić dzień wcześniej i dać odleżeć lodówce, jeśli nie ma takiej możliwości znacząca może się również okazać chociaż 1 godzina.
4. Przesmażoną kaszę wyłożyć na talerz lub do półmiska, posypać posiekanym szczypiorkiem, wyłożyć pierś.
Szybki i smaczny obiad !
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz