Przejdź do głównej zawartości

Torcik z kremem i jabłkami

Jesienią warto rozweselić sobie dzień lekkim torcikiem z kremem z mascarpone oraz jabłkami.

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek
szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

krem:

2 duże śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru
2 małe serki mascarpone

jabłkowa warstwa:

ok. 1 kg jabłek
cynamon
50 g. masła
laska wanilii
cukier wanilinowy

wierzch:

tabliczka czekolady ( dowolnie wybranej)
migdały
orzechy włoskie

karmel:
1 szklanka cukru
śmietanka 30 %
2 łyżki masła
czekolada toffie

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier, cały czas ubijać. Kolejno dodawaj żółtka. Dokładnie ubij.
2. Mąki i proszek do pieczenia przesiej. Dodawaj partiami do ubitych jajej delikatnie mieszając szpatułką.
3. Gotową masę na ciasto wlej do foremki. ( Dno formy obłóż papierem do pieczenia). Piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza ( góra-dół) przez ok. 30-40 minut - do suchego patyczka.

Do nasączenia biszkoptu użyj soku z cytryny zmieszanym z wodą i cukrem. Aby biszkopt był mięciutki nasącz go sporą ilością roztworu.

krem:

1. Ubij śmietankę, gdy będzie już dosyć sztywna , dodaj cukier i w partiach serek mascarpone. Cały czas ubijaj , aż masa będzie sztywna ( będzie przypominała krem)

warstwa jabłkowa:

1. Na patelni rozpuść masło.
2. Jabłka obierz , pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię. Dopraw cynamonem, cukrem wanilinowym i laską wanilii. Potrzymaj na ogniu .

Wierzch:

1. Czekoladę włóż do woreczka rozbij na drobne kawałki tłuczkiem. Podobną metodę zastosuj przy orzechach włoskich.
2. Migdały wysyp na rozgrzaną patelnię , pozostaw na ogniu , aż się delikatnie uprażą.

karmel:

1. Do garnuszka wsyp cukier, trzymaj na ogniu . Poczekaj aż zacznie się karmelizować. UWAGA! PODCZAS KARMELIZACJI NIE MIESZAJ CUKRU , PONIEWAŻ SIĘ POSKLEJA.
2. Kiedy cukier będzie gotowy odstaw do ostudzenia.
3. Do ostudzonego cukru wlej śmietankę wymieszaj, następnie dodaj masło. Na koniec możesz dodać czekoladę np.toffie , nie jest to jednak konieczne.

Składanie:

1. Upieczony biszkopt podziel na trzy blaty. Nasącz dokładnie każdy z nich.
2. Tort układaj warstwami biszkopt- jabłka -krem. Wierch obsyp orzechami , migdałami i czekoladą , całość oblej karmelem.



SMACZNEGO !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...