Jesienią warto rozweselić sobie dzień lekkim torcikiem z kremem z mascarpone oraz jabłkami.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
krem:
2 duże śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru
2 małe serki mascarpone
jabłkowa warstwa:
ok. 1 kg jabłek
cynamon
50 g. masła
laska wanilii
cukier wanilinowy
wierzch:
tabliczka czekolady ( dowolnie wybranej)
migdały
orzechy włoskie
karmel:
1 szklanka cukru
śmietanka 30 %
2 łyżki masła
czekolada toffie
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier, cały czas ubijać. Kolejno dodawaj żółtka. Dokładnie ubij.
2. Mąki i proszek do pieczenia przesiej. Dodawaj partiami do ubitych jajej delikatnie mieszając szpatułką.
3. Gotową masę na ciasto wlej do foremki. ( Dno formy obłóż papierem do pieczenia). Piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza ( góra-dół) przez ok. 30-40 minut - do suchego patyczka.
Do nasączenia biszkoptu użyj soku z cytryny zmieszanym z wodą i cukrem. Aby biszkopt był mięciutki nasącz go sporą ilością roztworu.
krem:
1. Ubij śmietankę, gdy będzie już dosyć sztywna , dodaj cukier i w partiach serek mascarpone. Cały czas ubijaj , aż masa będzie sztywna ( będzie przypominała krem)
warstwa jabłkowa:
1. Na patelni rozpuść masło.
2. Jabłka obierz , pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię. Dopraw cynamonem, cukrem wanilinowym i laską wanilii. Potrzymaj na ogniu .
Wierzch:
1. Czekoladę włóż do woreczka rozbij na drobne kawałki tłuczkiem. Podobną metodę zastosuj przy orzechach włoskich.
2. Migdały wysyp na rozgrzaną patelnię , pozostaw na ogniu , aż się delikatnie uprażą.
karmel:
1. Do garnuszka wsyp cukier, trzymaj na ogniu . Poczekaj aż zacznie się karmelizować. UWAGA! PODCZAS KARMELIZACJI NIE MIESZAJ CUKRU , PONIEWAŻ SIĘ POSKLEJA.
2. Kiedy cukier będzie gotowy odstaw do ostudzenia.
3. Do ostudzonego cukru wlej śmietankę wymieszaj, następnie dodaj masło. Na koniec możesz dodać czekoladę np.toffie , nie jest to jednak konieczne.
Składanie:
1. Upieczony biszkopt podziel na trzy blaty. Nasącz dokładnie każdy z nich.
2. Tort układaj warstwami biszkopt- jabłka -krem. Wierch obsyp orzechami , migdałami i czekoladą , całość oblej karmelem.
SMACZNEGO !
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
krem:
2 duże śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru
2 małe serki mascarpone
jabłkowa warstwa:
ok. 1 kg jabłek
cynamon
50 g. masła
laska wanilii
cukier wanilinowy
wierzch:
tabliczka czekolady ( dowolnie wybranej)
migdały
orzechy włoskie
karmel:
1 szklanka cukru
śmietanka 30 %
2 łyżki masła
czekolada toffie
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier, cały czas ubijać. Kolejno dodawaj żółtka. Dokładnie ubij.
2. Mąki i proszek do pieczenia przesiej. Dodawaj partiami do ubitych jajej delikatnie mieszając szpatułką.
3. Gotową masę na ciasto wlej do foremki. ( Dno formy obłóż papierem do pieczenia). Piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza ( góra-dół) przez ok. 30-40 minut - do suchego patyczka.
Do nasączenia biszkoptu użyj soku z cytryny zmieszanym z wodą i cukrem. Aby biszkopt był mięciutki nasącz go sporą ilością roztworu.
krem:
1. Ubij śmietankę, gdy będzie już dosyć sztywna , dodaj cukier i w partiach serek mascarpone. Cały czas ubijaj , aż masa będzie sztywna ( będzie przypominała krem)
warstwa jabłkowa:
1. Na patelni rozpuść masło.
2. Jabłka obierz , pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię. Dopraw cynamonem, cukrem wanilinowym i laską wanilii. Potrzymaj na ogniu .
Wierzch:
1. Czekoladę włóż do woreczka rozbij na drobne kawałki tłuczkiem. Podobną metodę zastosuj przy orzechach włoskich.
2. Migdały wysyp na rozgrzaną patelnię , pozostaw na ogniu , aż się delikatnie uprażą.
karmel:
1. Do garnuszka wsyp cukier, trzymaj na ogniu . Poczekaj aż zacznie się karmelizować. UWAGA! PODCZAS KARMELIZACJI NIE MIESZAJ CUKRU , PONIEWAŻ SIĘ POSKLEJA.
2. Kiedy cukier będzie gotowy odstaw do ostudzenia.
3. Do ostudzonego cukru wlej śmietankę wymieszaj, następnie dodaj masło. Na koniec możesz dodać czekoladę np.toffie , nie jest to jednak konieczne.
Składanie:
1. Upieczony biszkopt podziel na trzy blaty. Nasącz dokładnie każdy z nich.
2. Tort układaj warstwami biszkopt- jabłka -krem. Wierch obsyp orzechami , migdałami i czekoladą , całość oblej karmelem.
SMACZNEGO !
Interesujacy wpis
OdpowiedzUsuń