Przejdź do głównej zawartości

Paluchy serowe

Ciasto francuskie ma ogromne zastosowanie , możemy tworzyć z jego udziałem tarty , wszelkie dania, rolady oraz najprostsze przekąski. Tym razem zachęcam do wykorzystania ciasta francuskiego go przygotowania paluchów serowych.

 

Oczywiście możemy posilić się już gotowym ciastem , które dostępne jest praktycznie w każdym większym sklepie lub zdecydować się na przygotowanie go samodzielnie. Dla chętnych poniżej przepis na ciasto :

Składniki

ok. pół szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
ok. 250 g masła
szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę oraz 50 g roztopionego uprzednio masła. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto wyłóż na blat. Wyrabiaj ciasto dosypując mąkę, tak aby ciasto się nie kleiło.
3. Przygotowane Ciasto włóż do lodówki i schłodź ( wystarczy około godziny)
4. Wyjmij schłodzone ciasto rozwałkuj. Na środek połóż miękkie masło. Zawiń kostkę masła z każdej strony (kopertowo). Rozwałkować. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Czynność powtórzyć kilka razy. Oczywiście za każdym razem wkładając ciasto do lodówki.
UWAGA ! Ciasto przed użyciem musi być dobrze schłodzone.

Wypełnienie ciasta :

Składniki :

passata pomidorowa
1 mała cebula
bazylia
1 mały czosnek
oregano
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
sezam
ser
jajko

Przygotowanie:

1. Zaczniemy od sosu, na patelni zeszklij cebulkę oraz czosnek. Dodaj passatę. Całość dopraw solą, pieprzem , papryką ostrą i papryką słodką. Podsmaż.
2. Po upływie około 3-5 minut dodaj sporą ilość ziół. Wymieszaj. Jeśli jest potrzeba zagęść mąką.
3. Ciasto francuskie pokrój w długie paski. Podłużne paski przekrój jeszcze na pół. Jeden z nich posmaruj przygotowanym sosem, zawiń dookoła drugim paskiem. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp sezamem i serem. Każdą porcję przygotuj w ten sam sposób. ( Możesz również najpierw owinąć wokół siebie dwa paski ciasta i miejscami smarować sosem, następnie jajkiem , posypać sezamem i serem ).
4. Paluchy piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza ( góra-dół) przez około 10 minut , aby ciasto ładnie urosło a ser delikatnie się zapiekł.



SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...