Przejdź do głównej zawartości

Paluchy serowe

Ciasto francuskie ma ogromne zastosowanie , możemy tworzyć z jego udziałem tarty , wszelkie dania, rolady oraz najprostsze przekąski. Tym razem zachęcam do wykorzystania ciasta francuskiego go przygotowania paluchów serowych.

 

Oczywiście możemy posilić się już gotowym ciastem , które dostępne jest praktycznie w każdym większym sklepie lub zdecydować się na przygotowanie go samodzielnie. Dla chętnych poniżej przepis na ciasto :

Składniki

ok. pół szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
ok. 250 g masła
szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę oraz 50 g roztopionego uprzednio masła. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto wyłóż na blat. Wyrabiaj ciasto dosypując mąkę, tak aby ciasto się nie kleiło.
3. Przygotowane Ciasto włóż do lodówki i schłodź ( wystarczy około godziny)
4. Wyjmij schłodzone ciasto rozwałkuj. Na środek połóż miękkie masło. Zawiń kostkę masła z każdej strony (kopertowo). Rozwałkować. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Czynność powtórzyć kilka razy. Oczywiście za każdym razem wkładając ciasto do lodówki.
UWAGA ! Ciasto przed użyciem musi być dobrze schłodzone.

Wypełnienie ciasta :

Składniki :

passata pomidorowa
1 mała cebula
bazylia
1 mały czosnek
oregano
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
sezam
ser
jajko

Przygotowanie:

1. Zaczniemy od sosu, na patelni zeszklij cebulkę oraz czosnek. Dodaj passatę. Całość dopraw solą, pieprzem , papryką ostrą i papryką słodką. Podsmaż.
2. Po upływie około 3-5 minut dodaj sporą ilość ziół. Wymieszaj. Jeśli jest potrzeba zagęść mąką.
3. Ciasto francuskie pokrój w długie paski. Podłużne paski przekrój jeszcze na pół. Jeden z nich posmaruj przygotowanym sosem, zawiń dookoła drugim paskiem. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp sezamem i serem. Każdą porcję przygotuj w ten sam sposób. ( Możesz również najpierw owinąć wokół siebie dwa paski ciasta i miejscami smarować sosem, następnie jajkiem , posypać sezamem i serem ).
4. Paluchy piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza ( góra-dół) przez około 10 minut , aby ciasto ładnie urosło a ser delikatnie się zapiekł.



SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern