Szpinak to niesamowicie smaczna i zdrowa przekąska. Oczywiście komponować możemy go dowolnie z ciastem francuskim, wykorzystywać na pizzy lub dodać do makaronu. W naszym społeczeństwie istnieje przeświadczenie, iż makaron tuczy. Jaka jest zatem prawda? Oczywiście jest to produkt mączny i teoretycznie tak powinna być to prawda, nie mniej jednak sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym posiłku. Przygotowując makaron al dente ( czyli de facto w taki sposób jaki Włosi uznają go za najsmaczniejszy i jaki rzeczywiście powinien być ) sprawimy , iż nasz organizm będzie potrzebował więcej energii aby go spalić. Prawda jest jedna to nie makaron jest najbardziej tuczący tylko dodatki - oczywiście ciężkie sosy na bazie śmietanki wpłyną znacząco na kaloryczność naszego dania. Ja chciałabym przedstawić Wam niesamowicie syte danie składające się z kurczaka, szpinaku oraz makaronu.
Składniki :
makaron ( świderki , kokardki etc. wedle gustu )
pierś z kurczaka
szpinak mrożony
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
kucharek
łyżka serka mascarpone lub śmietany 12 %.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj ( wsyp makaron do delikatnie osolonej , gotującej się wody, gotuj makaron ok. 5 minut , pozostaw chwilę pod przykryciem )
2. Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę , dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną kucharka.
3. Pierś smaż na patelni bez dodatku oleju, dodaj do piersi mrożony szpinak, smaż do momentu rozpuszczenia. Całość dopraw do smaku solą i kucharkiem.
4. Do sosu zetrzyj ząbki czosnku, dokładnie wymieszaj, pozostaw chwilę na ogniu.
5. Jeśli chcesz aby danie miało zdecydowanie mniej kalorii nie decyduj się na śmietanę ani serek , wymieszaj szpinak z makaronem i gotowe, jeśli jednak nie boisz się dodatkowych kalorii dodaj łyżkę serka lub śmietanki wymieszaj dokładnie i dopiero wtedy połącz z makaronem. :)
SMACZNEGO !
Składniki :
makaron ( świderki , kokardki etc. wedle gustu )
pierś z kurczaka
szpinak mrożony
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
kucharek
łyżka serka mascarpone lub śmietany 12 %.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj ( wsyp makaron do delikatnie osolonej , gotującej się wody, gotuj makaron ok. 5 minut , pozostaw chwilę pod przykryciem )
2. Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę , dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną kucharka.
3. Pierś smaż na patelni bez dodatku oleju, dodaj do piersi mrożony szpinak, smaż do momentu rozpuszczenia. Całość dopraw do smaku solą i kucharkiem.
4. Do sosu zetrzyj ząbki czosnku, dokładnie wymieszaj, pozostaw chwilę na ogniu.
5. Jeśli chcesz aby danie miało zdecydowanie mniej kalorii nie decyduj się na śmietanę ani serek , wymieszaj szpinak z makaronem i gotowe, jeśli jednak nie boisz się dodatkowych kalorii dodaj łyżkę serka lub śmietanki wymieszaj dokładnie i dopiero wtedy połącz z makaronem. :)
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz