Przejdź do głównej zawartości

Makaron ze szpinakiem

Szpinak to niesamowicie smaczna i zdrowa przekąska. Oczywiście komponować możemy go dowolnie z ciastem francuskim, wykorzystywać na pizzy lub dodać do makaronu. W naszym społeczeństwie istnieje przeświadczenie, iż makaron tuczy. Jaka jest zatem prawda? Oczywiście jest to produkt mączny i teoretycznie tak powinna być to prawda, nie mniej jednak sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym posiłku. Przygotowując makaron al dente ( czyli de facto w taki sposób jaki Włosi uznają go za najsmaczniejszy i jaki rzeczywiście powinien być ) sprawimy , iż nasz organizm będzie potrzebował więcej energii aby go spalić. Prawda jest jedna to nie makaron jest najbardziej tuczący tylko dodatki - oczywiście ciężkie sosy na bazie śmietanki wpłyną znacząco na kaloryczność naszego dania. Ja chciałabym przedstawić Wam niesamowicie syte danie składające się z kurczaka, szpinaku oraz makaronu.

 

Składniki :

makaron ( świderki , kokardki etc. wedle gustu )
pierś z kurczaka
szpinak mrożony
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
kucharek
łyżka serka mascarpone lub śmietany 12 %.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj ( wsyp makaron do delikatnie osolonej , gotującej się wody, gotuj makaron ok. 5 minut , pozostaw chwilę pod przykryciem )
2. Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę , dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną kucharka.
3. Pierś smaż na patelni bez dodatku oleju, dodaj do piersi mrożony szpinak, smaż do momentu rozpuszczenia. Całość dopraw do smaku solą i kucharkiem.
4. Do sosu zetrzyj ząbki czosnku, dokładnie wymieszaj, pozostaw chwilę na ogniu.
5. Jeśli chcesz aby danie miało zdecydowanie mniej kalorii nie decyduj się na śmietanę ani serek , wymieszaj szpinak z makaronem i gotowe, jeśli jednak nie boisz się dodatkowych kalorii dodaj łyżkę serka lub śmietanki wymieszaj dokładnie i dopiero wtedy połącz z makaronem. :)



SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern