Przejdź do głównej zawartości

Makaron ze szpinakiem

Szpinak to niesamowicie smaczna i zdrowa przekąska. Oczywiście komponować możemy go dowolnie z ciastem francuskim, wykorzystywać na pizzy lub dodać do makaronu. W naszym społeczeństwie istnieje przeświadczenie, iż makaron tuczy. Jaka jest zatem prawda? Oczywiście jest to produkt mączny i teoretycznie tak powinna być to prawda, nie mniej jednak sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym posiłku. Przygotowując makaron al dente ( czyli de facto w taki sposób jaki Włosi uznają go za najsmaczniejszy i jaki rzeczywiście powinien być ) sprawimy , iż nasz organizm będzie potrzebował więcej energii aby go spalić. Prawda jest jedna to nie makaron jest najbardziej tuczący tylko dodatki - oczywiście ciężkie sosy na bazie śmietanki wpłyną znacząco na kaloryczność naszego dania. Ja chciałabym przedstawić Wam niesamowicie syte danie składające się z kurczaka, szpinaku oraz makaronu.

 

Składniki :

makaron ( świderki , kokardki etc. wedle gustu )
pierś z kurczaka
szpinak mrożony
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
kucharek
łyżka serka mascarpone lub śmietany 12 %.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj ( wsyp makaron do delikatnie osolonej , gotującej się wody, gotuj makaron ok. 5 minut , pozostaw chwilę pod przykryciem )
2. Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę , dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną kucharka.
3. Pierś smaż na patelni bez dodatku oleju, dodaj do piersi mrożony szpinak, smaż do momentu rozpuszczenia. Całość dopraw do smaku solą i kucharkiem.
4. Do sosu zetrzyj ząbki czosnku, dokładnie wymieszaj, pozostaw chwilę na ogniu.
5. Jeśli chcesz aby danie miało zdecydowanie mniej kalorii nie decyduj się na śmietanę ani serek , wymieszaj szpinak z makaronem i gotowe, jeśli jednak nie boisz się dodatkowych kalorii dodaj łyżkę serka lub śmietanki wymieszaj dokładnie i dopiero wtedy połącz z makaronem. :)



SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...