Jesień w pełni a więc i nasze kuchnie zaczynają eksperymentować z sezonowymi smakami. Nic tak nie kojarzy się z jesienią jak jabłka i cynamon. Przepis na bułeczki jest naprawdę prosty, nie mniej jednak sam proces przygotowania wymaga odrobiny cierpliwości . Zapoznając się z przeróżnymi szkołami przyrządzania smakołyku zdecydowałam się na przygotowanie jego na swój własny sposób!
Składniki:
ok. 500- 600 g mąki pszennej
250 ml mleka
100 g cukru
pół łyżeczki soli
100 g masła
30 g drożdży
cynamon
50 g cukru
laska wanilii
4 łyżki masła
orzechy włoskie
4 jabłka
3 jajka
Sposób przygotowania:
1. Mleko wlej do garnka , podgotuj przez około 5 minut. Odstaw , wsyp drożdże , wymieszaj.
2. Do miski przesiej mąkę , wsyp cukier, sól, dokładnie wymieszaj. Zrób wgłębienie, wlej mleko z drożdżami. Wymieszaj. Dodaj dwa żółtka i 1 jajko. Zagnieć ciasto , jeśli będzie potrzeba dosypuj mąkę, ważne aby ciasto było gładkie i się nie kleiło. Dodaj masło 100 g, zagnieć. Miskę okryj ściereczką , odstaw na około godzinę.
3. Jabłka obierz , zetrzyj na tarce.
4. Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, cynamon, cukier . Laskę wanilii przekrój wzdłuż , wybierz odrobinę ziarenek, wrzuć do jabłek. Orzechy posiekaj , dodaj do masy. Podsmaż. Pozostaw do ostudzenia.
5. Ciasto rozwałkuj na prostokąt , odczekaj około 10 minut. Wysmaruj ciasto masą , zawiń w roladkę. Brzeg posmaruj jajkiem, zaklej. Roladkę pokrój na mniejsze bułeczki , połóż na papier do pieczenia lekko je formując. Można posłużyć się foremką do muffinek. WSKAZÓWKA: Ciasto najlepiej podzielić na dwie części, rozwałkować i dodawać masę. Tak pokrojone bułeczki odstawić na około 20-30 minut.
6. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika wysmaruj je jajkiem, aby upiekły się na złoty kolor.
7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15-20 minut.
Gotowe bułeczki można oblać lukrem( sposób przygotowania 4 łyżki wody mieszamy ze szklanką cukru pudru) lub karmelem ( go garnuszka wsypujemy cukier , podczas karmelizacji nie mieszamy, lekko ostudzić dodać śmietankę 30 % i odrobinę masła wymieszać. Możemy również dodać czekoladę toffie. ) i posypać np. migdałami.
SMACZNEGO !
Składniki:
ok. 500- 600 g mąki pszennej
250 ml mleka
100 g cukru
pół łyżeczki soli
100 g masła
30 g drożdży
cynamon
50 g cukru
laska wanilii
4 łyżki masła
orzechy włoskie
4 jabłka
3 jajka
Sposób przygotowania:
1. Mleko wlej do garnka , podgotuj przez około 5 minut. Odstaw , wsyp drożdże , wymieszaj.
2. Do miski przesiej mąkę , wsyp cukier, sól, dokładnie wymieszaj. Zrób wgłębienie, wlej mleko z drożdżami. Wymieszaj. Dodaj dwa żółtka i 1 jajko. Zagnieć ciasto , jeśli będzie potrzeba dosypuj mąkę, ważne aby ciasto było gładkie i się nie kleiło. Dodaj masło 100 g, zagnieć. Miskę okryj ściereczką , odstaw na około godzinę.
3. Jabłka obierz , zetrzyj na tarce.
4. Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, cynamon, cukier . Laskę wanilii przekrój wzdłuż , wybierz odrobinę ziarenek, wrzuć do jabłek. Orzechy posiekaj , dodaj do masy. Podsmaż. Pozostaw do ostudzenia.
5. Ciasto rozwałkuj na prostokąt , odczekaj około 10 minut. Wysmaruj ciasto masą , zawiń w roladkę. Brzeg posmaruj jajkiem, zaklej. Roladkę pokrój na mniejsze bułeczki , połóż na papier do pieczenia lekko je formując. Można posłużyć się foremką do muffinek. WSKAZÓWKA: Ciasto najlepiej podzielić na dwie części, rozwałkować i dodawać masę. Tak pokrojone bułeczki odstawić na około 20-30 minut.
6. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika wysmaruj je jajkiem, aby upiekły się na złoty kolor.
7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15-20 minut.
Gotowe bułeczki można oblać lukrem( sposób przygotowania 4 łyżki wody mieszamy ze szklanką cukru pudru) lub karmelem ( go garnuszka wsypujemy cukier , podczas karmelizacji nie mieszamy, lekko ostudzić dodać śmietankę 30 % i odrobinę masła wymieszać. Możemy również dodać czekoladę toffie. ) i posypać np. migdałami.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz