Przejdź do głównej zawartości

Kanelbullar czyli cynamonowe bułeczki

Jesień w pełni a więc i nasze kuchnie zaczynają eksperymentować z sezonowymi smakami. Nic tak nie kojarzy się z jesienią jak jabłka i cynamon. Przepis na bułeczki jest naprawdę prosty, nie mniej jednak sam proces przygotowania wymaga odrobiny cierpliwości . Zapoznając się  z przeróżnymi szkołami przyrządzania smakołyku zdecydowałam się na przygotowanie jego na swój własny sposób!

Składniki:

ok. 500- 600 g mąki pszennej
250 ml mleka
100 g cukru
pół łyżeczki soli
100 g masła
30 g drożdży
cynamon
50 g cukru
laska wanilii
4 łyżki masła
orzechy włoskie
4 jabłka
3 jajka

Sposób przygotowania:

1. Mleko wlej do garnka , podgotuj przez około 5 minut. Odstaw , wsyp drożdże , wymieszaj.
2. Do miski przesiej mąkę , wsyp cukier, sól, dokładnie wymieszaj. Zrób wgłębienie, wlej mleko z drożdżami. Wymieszaj. Dodaj dwa żółtka i 1 jajko. Zagnieć ciasto , jeśli będzie potrzeba dosypuj mąkę, ważne aby ciasto było gładkie i się nie kleiło. Dodaj masło 100 g, zagnieć.  Miskę okryj ściereczką , odstaw na około godzinę.
3. Jabłka obierz , zetrzyj na tarce.
4. Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, cynamon, cukier . Laskę wanilii przekrój wzdłuż , wybierz odrobinę ziarenek, wrzuć do jabłek. Orzechy posiekaj , dodaj do masy.  Podsmaż. Pozostaw do ostudzenia.
5. Ciasto rozwałkuj  na prostokąt , odczekaj około 10 minut. Wysmaruj ciasto masą , zawiń w roladkę. Brzeg posmaruj jajkiem, zaklej. Roladkę pokrój na mniejsze bułeczki , połóż na papier do pieczenia lekko je formując. Można posłużyć się foremką do muffinek. WSKAZÓWKA: Ciasto najlepiej podzielić na dwie części, rozwałkować i dodawać masę.  Tak pokrojone bułeczki odstawić na około 20-30 minut.
6. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika wysmaruj je jajkiem, aby upiekły się na złoty kolor.
7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15-20 minut.

Gotowe bułeczki można oblać lukrem( sposób przygotowania 4 łyżki wody mieszamy ze szklanką cukru pudru) lub karmelem ( go garnuszka wsypujemy cukier , podczas karmelizacji nie mieszamy, lekko ostudzić dodać śmietankę 30 %  i odrobinę masła wymieszać. Możemy również dodać czekoladę toffie. ) i posypać np. migdałami.



 

SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...