Chyba każdy z nas pamięta domowy rosół, to sztandarowe niedzielne danie każdej polskiej rodziny. Choć teraz już się od tego zdecydowanie odchodzi - nie ma to jak pyszny , domowy rosół. Nie tylko rozgrzewa , ale świetnie smakuje.
Składniki:
ok. 5 skrzydełek z kurczaka ( można również użyć innych rodzajów mięsa np. indyk , można również pokusić się o dodanie podrobów )
4 marchewki
duży por
seler
pietruszka natka
pietruszka korzeń
2 duże cebule
sól
pieprz
makaron
Sposób przygotowania:
1. Do dużego garnka wlej wodę, wstaw na ogień , podgotuj.
2. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyj, sprawdź czy są odpowiednio oczyszczone , wrzuć do gotującej się wody. Gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie zbierz szumowiny za pomocą cedzaka. Dodaj dwie łyżeczki soli.
3. Seler i pietruszkę obierz. Dodaj do garnka, gotuj razem z mięsem około 5 minut. Następnie dodaj obrane marchewki, wyczyszczonego pora . Gotuj ok 10 minut.
4. Poopalaj cebulę z każdej strony. Wrzuć do garnka. Gotuj około 10 minut.
5. Dodaj natkę pietruszki, dosól i dopieprz do smaku. Wedle gustu można pokusić się o dodanie odrobinę maggi.
6. Ugotować makaron ( do mniejszego garnka wlej wodę , zagotuj, dodaj sól , wrzuć makaron gotuj około 3 minuty , zdejmij z ognia, pozostaw w wodzie makaron pod przykryciem około 2-3 minuty)
Rosół podawać z makaronem lub kluskami.
SMACZNEGO !
Składniki:
ok. 5 skrzydełek z kurczaka ( można również użyć innych rodzajów mięsa np. indyk , można również pokusić się o dodanie podrobów )
4 marchewki
duży por
seler
pietruszka natka
pietruszka korzeń
2 duże cebule
sól
pieprz
makaron
Sposób przygotowania:
1. Do dużego garnka wlej wodę, wstaw na ogień , podgotuj.
2. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyj, sprawdź czy są odpowiednio oczyszczone , wrzuć do gotującej się wody. Gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie zbierz szumowiny za pomocą cedzaka. Dodaj dwie łyżeczki soli.
3. Seler i pietruszkę obierz. Dodaj do garnka, gotuj razem z mięsem około 5 minut. Następnie dodaj obrane marchewki, wyczyszczonego pora . Gotuj ok 10 minut.
4. Poopalaj cebulę z każdej strony. Wrzuć do garnka. Gotuj około 10 minut.
5. Dodaj natkę pietruszki, dosól i dopieprz do smaku. Wedle gustu można pokusić się o dodanie odrobinę maggi.
6. Ugotować makaron ( do mniejszego garnka wlej wodę , zagotuj, dodaj sól , wrzuć makaron gotuj około 3 minuty , zdejmij z ognia, pozostaw w wodzie makaron pod przykryciem około 2-3 minuty)
Rosół podawać z makaronem lub kluskami.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz