Często potrzebujemy pomysłu na szybki i smaczny obiad. Każdy z nas czasami ma ochotę na jakiś fast food , najlepiej jednak przyrządzić go samodzielnie w domu. Zabiera to niewiele czasu a przynajmniej wiemy co jemy ! Oczywiście możemy zdecydować się na przygotowanie własnego kotleta lub zdecydować się na maksymalnie szybką wersję z mortadelą.
Składniki:
kotlet własnej roboty:
0,5 kg szynki wieprzowej
1 bułka
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
lub
mortadela ( jeśli decydujemy się na maksymalnie szybki w przyrządzeniu posiłek )
dodatkowo :
bułka tarta
3 jajka
sól
Wypełnienie kanapki:
rukola
sałata
pomidor
ser topiony cheddar
sos:
2 małe cebule
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
bułki do burgerów
Sposób przygotowania :
Kotlet własnej roboty:
1. Mięso mielone, cebulę oraz namoczoną i odsączoną z wody bułkę zmiel. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
2. Ręcznie formuj kotleciki.
3. Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej.
4. Smaż na patelni, aż każdy kotlet będzie dobrze przyrumieniony ( stopień wysmażenia należy dostosować względem własnych predyspozycji )
Jeśli decydujemy się na mortadelę , wówczas należy otoczyć ją w jajku i w bułce ( podobnie jak tradycyjne kotlety np. schabowe ) i smażyć na oleju z każdej strony do przyrumienienia.
sos:
1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę , wsyp do miski.
2. Dodaj majonez , musztardę. Dokładnie wymieszaj.
3. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj.
Składanie kanapki:
1. Bułki do burgerów przekrój na pół, wyłóż na blaszce. Na jedną stronę połóż ser topiony Cheddar. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz do roztopienia sera ok. 3-5 minut.
2. Na podpieczone bułki wyłóż rukolę , posiekaną sałatę, następnie wyłóż kotlecika, sos , pomidor. Można dodać jeszcze odrobiny sosu na górną część.
SMACZNEGO !
Składniki:
kotlet własnej roboty:
0,5 kg szynki wieprzowej
1 bułka
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
lub
mortadela ( jeśli decydujemy się na maksymalnie szybki w przyrządzeniu posiłek )
dodatkowo :
bułka tarta
3 jajka
sól
Wypełnienie kanapki:
rukola
sałata
pomidor
ser topiony cheddar
sos:
2 małe cebule
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
bułki do burgerów
Sposób przygotowania :
Kotlet własnej roboty:
1. Mięso mielone, cebulę oraz namoczoną i odsączoną z wody bułkę zmiel. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
2. Ręcznie formuj kotleciki.
3. Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej.
4. Smaż na patelni, aż każdy kotlet będzie dobrze przyrumieniony ( stopień wysmażenia należy dostosować względem własnych predyspozycji )
Jeśli decydujemy się na mortadelę , wówczas należy otoczyć ją w jajku i w bułce ( podobnie jak tradycyjne kotlety np. schabowe ) i smażyć na oleju z każdej strony do przyrumienienia.
sos:
1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę , wsyp do miski.
2. Dodaj majonez , musztardę. Dokładnie wymieszaj.
3. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj.
Składanie kanapki:
1. Bułki do burgerów przekrój na pół, wyłóż na blaszce. Na jedną stronę połóż ser topiony Cheddar. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz do roztopienia sera ok. 3-5 minut.
2. Na podpieczone bułki wyłóż rukolę , posiekaną sałatę, następnie wyłóż kotlecika, sos , pomidor. Można dodać jeszcze odrobiny sosu na górną część.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz