Przejdź do głównej zawartości

Burgery - czyli domowy fast food

Często potrzebujemy pomysłu na szybki i smaczny obiad. Każdy z nas czasami ma ochotę na jakiś fast food , najlepiej jednak przyrządzić go samodzielnie w domu. Zabiera to niewiele czasu a przynajmniej wiemy co jemy ! Oczywiście możemy zdecydować się na przygotowanie własnego kotleta lub zdecydować się na maksymalnie szybką wersję z mortadelą.

Składniki:

kotlet własnej roboty:
0,5 kg szynki wieprzowej
1 bułka
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

lub

mortadela ( jeśli decydujemy się na maksymalnie szybki w przyrządzeniu posiłek )

dodatkowo :

bułka tarta
3 jajka
sól

Wypełnienie kanapki:

rukola
sałata
pomidor
ser topiony  cheddar

sos:
2 małe cebule
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz

bułki do burgerów

Sposób przygotowania :

Kotlet własnej roboty:

1. Mięso mielone, cebulę oraz namoczoną i odsączoną z wody bułkę zmiel. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
2. Ręcznie formuj kotleciki.
3. Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej.
4.  Smaż na patelni, aż każdy kotlet będzie dobrze przyrumieniony ( stopień wysmażenia należy dostosować względem własnych predyspozycji )

Jeśli decydujemy się na mortadelę , wówczas należy otoczyć ją w jajku i w bułce ( podobnie jak tradycyjne kotlety np. schabowe ) i smażyć na oleju z każdej strony do przyrumienienia.

sos:

1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę , wsyp do miski.
2. Dodaj majonez , musztardę. Dokładnie wymieszaj.
3. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj.

Składanie kanapki:

1. Bułki do burgerów przekrój na pół, wyłóż na blaszce. Na jedną stronę połóż ser topiony Cheddar. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz do roztopienia sera ok. 3-5 minut.
2. Na podpieczone bułki wyłóż rukolę , posiekaną sałatę, następnie wyłóż kotlecika, sos , pomidor. Można dodać jeszcze odrobiny sosu na górną część.



SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...