Przejdź do głównej zawartości

Zupa Meksykańska

Szybka zupa meksykańska idealna na jesienne wieczory. Kolejna odsłona kurczaka w tym wydaniu na ostro.

Składniki:

pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 cebule
5 ząbków czosnku
2 puszki czerwonej fasoli
kminek mielony
sól
pieprz
ostra papryka
kostka rosołowa
papryka chili z pieprzem cayenne
mąka kukurydziana
pomidory w puszce

Dodatkowo:

brokuły

Sposób Przygotowania:

1. Pierś z kurczaka doprawić solą , papryką ostrą , chili oraz kminkiem mielonym. Dodać odrobinę oleju , wklepać przyprawy w mięso, tak aby było obficie nimi obtoczone.
2. Wstawić pierś do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec przez około 15 minut.
3. Cebulę i papryki pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać.
4. Do garnka wlać odrobinę oleju , podsmażyć cebulę z czosnkiem. Podlać wodą. Podgotować. Dodać kostkę rosołową. Potrzymać przez chwilę na ogniu. Do garnka dodać paprykę. Całość przyprawić kminkiem mielonym, papryką chili, solą i pieprzem. Podgotować.
5. Wyjąć upieczoną pierś z kurczaka, pokroić na kawałeczki. Dodać do garnka. Wymieszać. Dodać pomidory w puszce. Całość podgotować. Podlać wodą , doprawić do smaku solą, pieprzem, chili , kminkiem.
6. Odcedzić fasolę , dodać do zupy. Gotować przez około 7 minut.
7. Na koniec dodać dwie łyżki mąki kukurydzianej , całość wymieszać

Zupę można podawać z tortillą lub tostami z masłem czosnkowym. Dodatkowo do miseczki z zupą można dodać kilka różyczek ugotowanego brokuła.

IMG-20161024-WA0007

SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...