Szybka zupa meksykańska idealna na jesienne wieczory. Kolejna odsłona kurczaka w tym wydaniu na ostro.
Składniki:
pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 cebule
5 ząbków czosnku
2 puszki czerwonej fasoli
kminek mielony
sól
pieprz
ostra papryka
kostka rosołowa
papryka chili z pieprzem cayenne
mąka kukurydziana
pomidory w puszce
Dodatkowo:
brokuły
Sposób Przygotowania:
1. Pierś z kurczaka doprawić solą , papryką ostrą , chili oraz kminkiem mielonym. Dodać odrobinę oleju , wklepać przyprawy w mięso, tak aby było obficie nimi obtoczone.
2. Wstawić pierś do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec przez około 15 minut.
3. Cebulę i papryki pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać.
4. Do garnka wlać odrobinę oleju , podsmażyć cebulę z czosnkiem. Podlać wodą. Podgotować. Dodać kostkę rosołową. Potrzymać przez chwilę na ogniu. Do garnka dodać paprykę. Całość przyprawić kminkiem mielonym, papryką chili, solą i pieprzem. Podgotować.
5. Wyjąć upieczoną pierś z kurczaka, pokroić na kawałeczki. Dodać do garnka. Wymieszać. Dodać pomidory w puszce. Całość podgotować. Podlać wodą , doprawić do smaku solą, pieprzem, chili , kminkiem.
6. Odcedzić fasolę , dodać do zupy. Gotować przez około 7 minut.
7. Na koniec dodać dwie łyżki mąki kukurydzianej , całość wymieszać
Zupę można podawać z tortillą lub tostami z masłem czosnkowym. Dodatkowo do miseczki z zupą można dodać kilka różyczek ugotowanego brokuła.
SMACZNEGO !
Składniki:
pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 cebule
5 ząbków czosnku
2 puszki czerwonej fasoli
kminek mielony
sól
pieprz
ostra papryka
kostka rosołowa
papryka chili z pieprzem cayenne
mąka kukurydziana
pomidory w puszce
Dodatkowo:
brokuły
Sposób Przygotowania:
1. Pierś z kurczaka doprawić solą , papryką ostrą , chili oraz kminkiem mielonym. Dodać odrobinę oleju , wklepać przyprawy w mięso, tak aby było obficie nimi obtoczone.
2. Wstawić pierś do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec przez około 15 minut.
3. Cebulę i papryki pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać.
4. Do garnka wlać odrobinę oleju , podsmażyć cebulę z czosnkiem. Podlać wodą. Podgotować. Dodać kostkę rosołową. Potrzymać przez chwilę na ogniu. Do garnka dodać paprykę. Całość przyprawić kminkiem mielonym, papryką chili, solą i pieprzem. Podgotować.
5. Wyjąć upieczoną pierś z kurczaka, pokroić na kawałeczki. Dodać do garnka. Wymieszać. Dodać pomidory w puszce. Całość podgotować. Podlać wodą , doprawić do smaku solą, pieprzem, chili , kminkiem.
6. Odcedzić fasolę , dodać do zupy. Gotować przez około 7 minut.
7. Na koniec dodać dwie łyżki mąki kukurydzianej , całość wymieszać
Zupę można podawać z tortillą lub tostami z masłem czosnkowym. Dodatkowo do miseczki z zupą można dodać kilka różyczek ugotowanego brokuła.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz