Pomysłów na skrzydełka jest wiele, w tym wydaniu prezentują się z kaszą w pomidorowym sosie.
Składniki:
ok. 5-6 skrzydełek z kurczaka
1,5 szklanki kuskus
łyżka oliwy z oliwek
kucharek
przyprawa złocista do kurczaka
Sos:
passata pomidorowa
2 małe świeże pomidorki
2 małe cebule
ząbek czosnku
pietruszka
sól
pieprz
oregano
Bulion:
3 marchewki
1 dużego pora
seler
2 pietruszki korzeń
pietruszka natka
2 cebule
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka przyprawiamy solą , pieprzem , kucharkiem oraz przyprawą do kurczaka. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Mieszamy dokładnie , aby skrzydełka otoczyły się przyprawami.
2. W oddzielnym garnku wlewamy wody wrzucamy obraną marchewkę , seler, pietruszkę korzeń, por. Gotujemy przez ok.20 minut. Cebule obieramy , opalamy na ogniu. Wrzucamy do bulionu. Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy pietruszkę. Gotujemy kolejne 10 minut.
3. Skrzydełka obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony.
4. Czas zabrać się za sos. Do garnka wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę , posiekany ząbek czosnku. Przyprawiamy solą , pieprzem oraz oregano. Możemy podlać odrobiną przygotowanego bulionu. Podduszamy. Dolewamy passatę pomidorową. Gotujemy ok.10 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić do smaku. Możemy dla dodania pikantności daniu dodać odrobinę papryki chilli.
5. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy kaszę kuskus. Jeśli jednak nie jesteś zwolennikiem tej kaszy, dowolnie możesz ją zastąpić ryżem białym długoziarnistym. Podlewamy przygotowanym bulionem ( wystarczą około 2 szklanki , w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego, generalnie bulion ma przykryć warstwę kaszy). Na kaszę wykładamy obsmażone skrzydełka z kurczaka. Polewamy przygotowanym na bazie passaty pomidorowej - sosem.
6. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku (góra-dół , bez termoobiegu) przez około godzinę.
7. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Oczywiście pod koniec pieczenia możemy dodać starty ser mozzarella, który świetnie komponuje się ze skrzydełkami. Bulion możemy zastąpić gotową już kostką rosołową. Wystarczy rozpuścić około 1,5-2 kostki w wodzie i zalać kaszę kuskus , wszystko jednak zależy od wielkości naczynia żaroodpornego oraz ilości wyspanej kaszy. Ważne aby kasza w całości była zanurzona w bulionie. Warto również dodać około 1/2 kostki do sosu pomidorowego.
SMACZNEGO !
Składniki:
ok. 5-6 skrzydełek z kurczaka
1,5 szklanki kuskus
łyżka oliwy z oliwek
kucharek
przyprawa złocista do kurczaka
Sos:
passata pomidorowa
2 małe świeże pomidorki
2 małe cebule
ząbek czosnku
pietruszka
sól
pieprz
oregano
Bulion:
3 marchewki
1 dużego pora
seler
2 pietruszki korzeń
pietruszka natka
2 cebule
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka przyprawiamy solą , pieprzem , kucharkiem oraz przyprawą do kurczaka. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Mieszamy dokładnie , aby skrzydełka otoczyły się przyprawami.
2. W oddzielnym garnku wlewamy wody wrzucamy obraną marchewkę , seler, pietruszkę korzeń, por. Gotujemy przez ok.20 minut. Cebule obieramy , opalamy na ogniu. Wrzucamy do bulionu. Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy pietruszkę. Gotujemy kolejne 10 minut.
3. Skrzydełka obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony.
4. Czas zabrać się za sos. Do garnka wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę , posiekany ząbek czosnku. Przyprawiamy solą , pieprzem oraz oregano. Możemy podlać odrobiną przygotowanego bulionu. Podduszamy. Dolewamy passatę pomidorową. Gotujemy ok.10 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić do smaku. Możemy dla dodania pikantności daniu dodać odrobinę papryki chilli.
5. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy kaszę kuskus. Jeśli jednak nie jesteś zwolennikiem tej kaszy, dowolnie możesz ją zastąpić ryżem białym długoziarnistym. Podlewamy przygotowanym bulionem ( wystarczą około 2 szklanki , w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego, generalnie bulion ma przykryć warstwę kaszy). Na kaszę wykładamy obsmażone skrzydełka z kurczaka. Polewamy przygotowanym na bazie passaty pomidorowej - sosem.
6. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku (góra-dół , bez termoobiegu) przez około godzinę.
7. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Oczywiście pod koniec pieczenia możemy dodać starty ser mozzarella, który świetnie komponuje się ze skrzydełkami. Bulion możemy zastąpić gotową już kostką rosołową. Wystarczy rozpuścić około 1,5-2 kostki w wodzie i zalać kaszę kuskus , wszystko jednak zależy od wielkości naczynia żaroodpornego oraz ilości wyspanej kaszy. Ważne aby kasza w całości była zanurzona w bulionie. Warto również dodać około 1/2 kostki do sosu pomidorowego.
SMACZNEGO !
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuń