Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane skrzydełka z kaszą kuskus

Pomysłów na skrzydełka jest wiele, w tym wydaniu prezentują się z kaszą w pomidorowym sosie.

 

Składniki:

ok. 5-6 skrzydełek z kurczaka
1,5 szklanki kuskus
łyżka oliwy z oliwek
kucharek
przyprawa złocista do kurczaka

Sos:
passata pomidorowa
2 małe świeże pomidorki
2 małe cebule
ząbek czosnku
pietruszka
sól
pieprz
oregano

Bulion:
3 marchewki
1 dużego pora
seler
2 pietruszki korzeń
pietruszka natka
2 cebule

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka przyprawiamy solą , pieprzem , kucharkiem oraz przyprawą do kurczaka. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Mieszamy dokładnie , aby skrzydełka otoczyły się przyprawami.
2. W oddzielnym garnku wlewamy wody wrzucamy obraną marchewkę , seler, pietruszkę korzeń, por. Gotujemy przez ok.20 minut.  Cebule obieramy , opalamy na ogniu. Wrzucamy do bulionu. Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy pietruszkę. Gotujemy kolejne 10 minut.
3. Skrzydełka obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony.
4. Czas zabrać się za sos. Do garnka wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę , posiekany ząbek czosnku. Przyprawiamy solą , pieprzem oraz oregano. Możemy podlać odrobiną przygotowanego bulionu. Podduszamy. Dolewamy passatę pomidorową. Gotujemy ok.10 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić do smaku. Możemy dla dodania pikantności daniu dodać odrobinę papryki chilli.
5. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy kaszę kuskus. Jeśli jednak nie jesteś zwolennikiem tej kaszy, dowolnie możesz ją zastąpić ryżem białym długoziarnistym. Podlewamy przygotowanym bulionem ( wystarczą około 2 szklanki , w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego, generalnie bulion ma przykryć warstwę kaszy). Na kaszę wykładamy obsmażone skrzydełka z kurczaka. Polewamy przygotowanym na bazie passaty pomidorowej - sosem.
6. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku (góra-dół , bez termoobiegu) przez około godzinę.
7. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Oczywiście pod koniec pieczenia możemy dodać starty ser mozzarella, który świetnie komponuje się  ze skrzydełkami. Bulion możemy zastąpić gotową już kostką rosołową. Wystarczy rozpuścić około 1,5-2 kostki w wodzie i zalać kaszę kuskus , wszystko jednak zależy od wielkości naczynia żaroodpornego oraz ilości wyspanej kaszy. Ważne aby kasza w całości była zanurzona w bulionie. Warto również dodać około 1/2 kostki do sosu pomidorowego.

SMACZNEGO !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern