Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane skrzydełka z kaszą kuskus

Pomysłów na skrzydełka jest wiele, w tym wydaniu prezentują się z kaszą w pomidorowym sosie.

 

Składniki:

ok. 5-6 skrzydełek z kurczaka
1,5 szklanki kuskus
łyżka oliwy z oliwek
kucharek
przyprawa złocista do kurczaka

Sos:
passata pomidorowa
2 małe świeże pomidorki
2 małe cebule
ząbek czosnku
pietruszka
sól
pieprz
oregano

Bulion:
3 marchewki
1 dużego pora
seler
2 pietruszki korzeń
pietruszka natka
2 cebule

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka przyprawiamy solą , pieprzem , kucharkiem oraz przyprawą do kurczaka. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Mieszamy dokładnie , aby skrzydełka otoczyły się przyprawami.
2. W oddzielnym garnku wlewamy wody wrzucamy obraną marchewkę , seler, pietruszkę korzeń, por. Gotujemy przez ok.20 minut.  Cebule obieramy , opalamy na ogniu. Wrzucamy do bulionu. Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy pietruszkę. Gotujemy kolejne 10 minut.
3. Skrzydełka obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony.
4. Czas zabrać się za sos. Do garnka wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę , posiekany ząbek czosnku. Przyprawiamy solą , pieprzem oraz oregano. Możemy podlać odrobiną przygotowanego bulionu. Podduszamy. Dolewamy passatę pomidorową. Gotujemy ok.10 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić do smaku. Możemy dla dodania pikantności daniu dodać odrobinę papryki chilli.
5. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy kaszę kuskus. Jeśli jednak nie jesteś zwolennikiem tej kaszy, dowolnie możesz ją zastąpić ryżem białym długoziarnistym. Podlewamy przygotowanym bulionem ( wystarczą około 2 szklanki , w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego, generalnie bulion ma przykryć warstwę kaszy). Na kaszę wykładamy obsmażone skrzydełka z kurczaka. Polewamy przygotowanym na bazie passaty pomidorowej - sosem.
6. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku (góra-dół , bez termoobiegu) przez około godzinę.
7. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Oczywiście pod koniec pieczenia możemy dodać starty ser mozzarella, który świetnie komponuje się  ze skrzydełkami. Bulion możemy zastąpić gotową już kostką rosołową. Wystarczy rozpuścić około 1,5-2 kostki w wodzie i zalać kaszę kuskus , wszystko jednak zależy od wielkości naczynia żaroodpornego oraz ilości wyspanej kaszy. Ważne aby kasza w całości była zanurzona w bulionie. Warto również dodać około 1/2 kostki do sosu pomidorowego.

SMACZNEGO !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...