Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną.
Składniki :
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół cytryny
pół szklanki wody
2 łyżeczki cukru
Krem z bitej śmietany :
ok. szklanka mleka
dwie duże śmietanki kremówki 30%
6 łyżeczek żelatyny
8 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
konfitura malinowa
krem czekoladowy
świeże maliny
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając.
2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka.
3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką.
4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka.
5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło.
6. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
7. Ostudzone ciasto podziel na trzy części , każdą z nich nasącz wodą z cytryną i cukrem ( do szklanki zagotowanej wody wycisnąć sok z cytryny , posłodzić , wymieszać ).
Krem:
1. Do garnuszka wlej mleko i wsyp żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej do momentu rozpuszczenia ( uwaga nie zagotować ! ). Ostudź.
2. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżeczce do ostudzonego mleka z żelatyną, cały czas mieszając.
3. Tak przygotowaną masę włóż do lodówki. Mieszaj od czasu do czasu.
Składanie:
Biszkopt przekrój na trzy blaty. Układaj tort w konfiguracji biszkopt-konfitura malinowa, krem z bitej śmietany, biszkopt , krem czekoladowy , krem z bitej śmietany , biszkopt. Cały tort obsmaruj bitą śmietaną , ozdób rękawem, poukładaj maliny.
Ciasto należy przed podaniem dobrze schłodzić!
SMACZNEGO !
Składniki :
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół cytryny
pół szklanki wody
2 łyżeczki cukru
Krem z bitej śmietany :
ok. szklanka mleka
dwie duże śmietanki kremówki 30%
6 łyżeczek żelatyny
8 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
konfitura malinowa
krem czekoladowy
świeże maliny
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając.
2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka.
3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką.
4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka.
5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło.
6. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
7. Ostudzone ciasto podziel na trzy części , każdą z nich nasącz wodą z cytryną i cukrem ( do szklanki zagotowanej wody wycisnąć sok z cytryny , posłodzić , wymieszać ).
Krem:
1. Do garnuszka wlej mleko i wsyp żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej do momentu rozpuszczenia ( uwaga nie zagotować ! ). Ostudź.
2. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżeczce do ostudzonego mleka z żelatyną, cały czas mieszając.
3. Tak przygotowaną masę włóż do lodówki. Mieszaj od czasu do czasu.
Składanie:
Biszkopt przekrój na trzy blaty. Układaj tort w konfiguracji biszkopt-konfitura malinowa, krem z bitej śmietany, biszkopt , krem czekoladowy , krem z bitej śmietany , biszkopt. Cały tort obsmaruj bitą śmietaną , ozdób rękawem, poukładaj maliny.
Ciasto należy przed podaniem dobrze schłodzić!
SMACZNEGO !
Mmm jaki piękny tort! Musiał być wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu i tym samym skosztowania torcika :)
OdpowiedzUsuń