Przejdź do głównej zawartości

Tort waniliowy z truskawkami

Tort odgrywa jedną z najważniejszych ról w trakcie urodzin. Warto aby był smaczny , ale przede wszystkim nie za słodki. Tym razem zachęcam do przygotowania tortu waniliowego z kremem i truskawkami.

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

pół cytryny
pół szklanki wody
2 łyżeczki cukru

Krem :

600 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki
1,5 szklanki cukru
8 żółtek
70 g mąki pszennej
laska wanilii
kostka margaryny

Chrupiąca warstwa:

opakowanie kremu czekoladowego
opakowanie sucharów

Dodatkowo:

2 opakowania długich języczków
truskawki
listki mięty

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając.
2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka.
3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką.
4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka.
5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło.
6. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
7. Ostudzone ciasto podziel na trzy części , każdą z nich nasącz wodą z cytryną i cukrem ( do szklanki zagotowanej wody wycisnąć sok z cytryny , posłodzić , wymieszać ).

Krem:

1. Do garnka wlej mleko i śmietanę, zagotuj.
2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wrzuć do gotującego się mleka. Pozostaw przez chwilę na małym ogniu. Wymieszaj, następnie wyciągnij laskę wanilii.
3. W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę , wymieszaj.
4. Do miski z żółtkami wlej zagotowane ze śmietanką mleko. Wymieszaj energicznie. Masę przelej do garnka i podgrzewaj do momentu aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem ostudź.
5. Ostudzony krem zmiksuj z 1/2 kostki margaryny , dodając na przemian 4 łyżki kremu – 2 łyżeczki margaryny. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krucha warstwa :

W zależności od ilości zmiel suchary , następnie wymieszaj z kremem czekoladowym.

Składanie :

Ciasto układaj warstwami biszkopt , krem , biszkopt , krucha warstwa , krem biszkopt. Ciasto z każdej strony wysmaruj kremem. Obłóż dookoła języczkami. Truskawki umyj, pokrój w kostkę, wysyp na górę. Dodaj do ozdoby kilka listków mięty. Tort obwiąż wstążką.

IMG-20161020-WA0002 (2)

Ciasto należy przed podaniem dobrze schłodzić!

SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...