Tort odgrywa jedną z najważniejszych ról w trakcie urodzin. Warto aby był smaczny , ale przede wszystkim nie za słodki. Tym razem zachęcam do przygotowania tortu waniliowego z kremem i truskawkami.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół cytryny
pół szklanki wody
2 łyżeczki cukru
Krem :
600 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki
1,5 szklanki cukru
8 żółtek
70 g mąki pszennej
laska wanilii
kostka margaryny
Chrupiąca warstwa:
opakowanie kremu czekoladowego
opakowanie sucharów
Dodatkowo:
2 opakowania długich języczków
truskawki
listki mięty
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając.
2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka.
3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką.
4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka.
5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło.
6. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
7. Ostudzone ciasto podziel na trzy części , każdą z nich nasącz wodą z cytryną i cukrem ( do szklanki zagotowanej wody wycisnąć sok z cytryny , posłodzić , wymieszać ).
Krem:
1. Do garnka wlej mleko i śmietanę, zagotuj.
2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wrzuć do gotującego się mleka. Pozostaw przez chwilę na małym ogniu. Wymieszaj, następnie wyciągnij laskę wanilii.
3. W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę , wymieszaj.
4. Do miski z żółtkami wlej zagotowane ze śmietanką mleko. Wymieszaj energicznie. Masę przelej do garnka i podgrzewaj do momentu aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem ostudź.
5. Ostudzony krem zmiksuj z 1/2 kostki margaryny , dodając na przemian 4 łyżki kremu – 2 łyżeczki margaryny. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krucha warstwa :
W zależności od ilości zmiel suchary , następnie wymieszaj z kremem czekoladowym.
Składanie :
Ciasto układaj warstwami biszkopt , krem , biszkopt , krucha warstwa , krem biszkopt. Ciasto z każdej strony wysmaruj kremem. Obłóż dookoła języczkami. Truskawki umyj, pokrój w kostkę, wysyp na górę. Dodaj do ozdoby kilka listków mięty. Tort obwiąż wstążką.
Ciasto należy przed podaniem dobrze schłodzić!
SMACZNEGO !
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół cytryny
pół szklanki wody
2 łyżeczki cukru
Krem :
600 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki
1,5 szklanki cukru
8 żółtek
70 g mąki pszennej
laska wanilii
kostka margaryny
Chrupiąca warstwa:
opakowanie kremu czekoladowego
opakowanie sucharów
Dodatkowo:
2 opakowania długich języczków
truskawki
listki mięty
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając.
2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka.
3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką.
4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka.
5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło.
6. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
7. Ostudzone ciasto podziel na trzy części , każdą z nich nasącz wodą z cytryną i cukrem ( do szklanki zagotowanej wody wycisnąć sok z cytryny , posłodzić , wymieszać ).
Krem:
1. Do garnka wlej mleko i śmietanę, zagotuj.
2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wrzuć do gotującego się mleka. Pozostaw przez chwilę na małym ogniu. Wymieszaj, następnie wyciągnij laskę wanilii.
3. W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę , wymieszaj.
4. Do miski z żółtkami wlej zagotowane ze śmietanką mleko. Wymieszaj energicznie. Masę przelej do garnka i podgrzewaj do momentu aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem ostudź.
5. Ostudzony krem zmiksuj z 1/2 kostki margaryny , dodając na przemian 4 łyżki kremu – 2 łyżeczki margaryny. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krucha warstwa :
W zależności od ilości zmiel suchary , następnie wymieszaj z kremem czekoladowym.
Składanie :
Ciasto układaj warstwami biszkopt , krem , biszkopt , krucha warstwa , krem biszkopt. Ciasto z każdej strony wysmaruj kremem. Obłóż dookoła języczkami. Truskawki umyj, pokrój w kostkę, wysyp na górę. Dodaj do ozdoby kilka listków mięty. Tort obwiąż wstążką.
Ciasto należy przed podaniem dobrze schłodzić!
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz