Przejdź do głównej zawartości

Roladki z piersi kurczaka z sosem cebulowo-porowym

Pierś z kurczaka daje nam wiele możliwości. Tym razem prezentuje się idealnie z brokułami oraz sosem cebulowo-porowym.

Składniki :

Roladki:

Pierś z kurczaka
4 ząbki czosnku
40 g masła
Serek topiony śmietankowy
Bułka tarta
Płatki kukurydziane
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
ostra papryka

Sos cebulowo-porowy:

WP_20161020_16_20_45_Pro

3 małe cebulę
4 Ząbki czosnku
Mały por
250 ml Śmietany 12%
Curry
Kostka rosołowa
Pieprz
Ostra papryka
Natka pietruszki
Plasterek sera

Dodatkowo:

Brokuły
Roszponka

Sposób przygotowania Roladki :

1. Pierś z kurczaka umyj i podziel na mniejsze porcje. Każda z porcji rozbij delikatnie tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem.
2. Czosnek obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj masło i serek topiony. Wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi. Wysmaruj obficie każdą porcję kurczaka. Zwiń roladki.
3. Do bułki tartej rozkrusz płatki kukurydziane, dosyp paprykę ostrą i odrobinę soli. Wymieszaj.
4. Roladki obtocz w jajku i przygotowanej bułce tartej z płatkami. Przygotowane roladki Piecz w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 15-25 minut. Do piekarnika warto włożyć małe naczynie z wodą aby mięso zachowało soczystość.

Sposób przygotowania sosu cebulowo-porowego :

1. Cebulę obrac, pokroić w piórka. Obrany czosnek posiekać. Składniki wrzucić na patelnię przyprawić pieprzem, wrzucić kostkę rosołową, delikatnie podsmażyć.
2. Por pokroić , dodać na patelnię. Podlać wodą. Poddusić.
3. Dodać 250 ml śmietany 12 %. Wymieszać. Dodać odrobinę curry, ostrej papryki oraz jeśli jest taka potrzeba soli. Podgotować. Na koniec pokroić plasterek sera w paseczki , wrzucić do sosu. Dusić do momentu roztopienia sera.
4. Posiekać natkę pietruszki , wrzucić do sosu.

WP_20161020_16_57_16_Pro

Dodatkowo ugotować w osolonej wodzie brokuły , roszponkę umyć. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu w dowolnych proporcjach.

WP_20161020_17_16_09_Pro

SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tost nie taki zywkły

Smaczne tosty, zdecydowanie sycące idealne nawet na szybki obiad :) Składniki: chleb tostowy sałata masłowa jajka szynka cebula pieczarki orzechy włoskie boczek wędzony ser mozarella czosnek 2 ząbki jogurt typu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb tostowy wyłóż na blaszce, posyp serem mozarella. Zapiecz w piekarniku. 2. Pieczarki pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni. 3. Boczek podsmaż. 4. Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt typu greckiego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz dodać koperek, pasuje wyśmienicie. 5. Przygotuj jajko sadzone, dopraw solą. 6. Układaj piętrami tosta: chleb zapieczony z serem- sałata- sos - szynka- cebulka (pokrojona w piórka) - chleb - boczek - pieczarki - orzechy włoskie - chleb - jajko :) SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Sałatki to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Wystarczy kilka prostych i znanych składników a niejednokrotnie potrafią zachwycić. Składniki: kilka płatów śledzi w oleju 2 małe cebule 1 jabłko ogórek kiszony śmietana 12% sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokrój w kosteczkę. 2. Obraną cebulę , jabłko oraz ogórki pokrój w drobną kosteczkę. 3. Śledzie wymieszaj z cebulą , jabłkiem i ogórkiem. Dodaj śmietanę , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do sałatki można również dodać czerwoną fasolę oraz odrobinę czosnku . SMACZNEGO !

Słodkie muffinki z budyniem.

Chęć na coś słodkiego, a w domu braki? Szybki, sposób na pyszne babeczki, z produktów, które chyba każdy ma w domu ! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 i pół szklanki mąki 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej (można zastąpić mlekiem :)) 1 jajko Nadzienie: 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą laską wanilii) budyń śmietankowy jedno opakowanie mleko ok 2 szklanki  Polewa czekoladowa: 5 łyżek kakao pół szklanki cukru pół kostki masła Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagrzej. W drugiej szklance mleka rozrób budyń w proszku dosypując cukier z prawdziwej wanilii bądź zwykłego cukru ( w zależności od gustu, lub tego co macie pod ręką :)). Do gotującego się mleka, wlej roztwór cały czas mieszając aż budyń zrobi się gęsty. Odstaw na jakiś czas. 2. 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piern