Pierś z kurczaka daje nam wiele możliwości. Tym razem prezentuje się idealnie z brokułami oraz sosem cebulowo-porowym.
Składniki :
Roladki:
Pierś z kurczaka
4 ząbki czosnku
40 g masła
Serek topiony śmietankowy
Bułka tarta
Płatki kukurydziane
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
ostra papryka
Sos cebulowo-porowy:
3 małe cebulę
4 Ząbki czosnku
Mały por
250 ml Śmietany 12%
Curry
Kostka rosołowa
Pieprz
Ostra papryka
Natka pietruszki
Plasterek sera
Dodatkowo:
Brokuły
Roszponka
Sposób przygotowania Roladki :
1. Pierś z kurczaka umyj i podziel na mniejsze porcje. Każda z porcji rozbij delikatnie tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem.
2. Czosnek obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj masło i serek topiony. Wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi. Wysmaruj obficie każdą porcję kurczaka. Zwiń roladki.
3. Do bułki tartej rozkrusz płatki kukurydziane, dosyp paprykę ostrą i odrobinę soli. Wymieszaj.
4. Roladki obtocz w jajku i przygotowanej bułce tartej z płatkami. Przygotowane roladki Piecz w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 15-25 minut. Do piekarnika warto włożyć małe naczynie z wodą aby mięso zachowało soczystość.
Sposób przygotowania sosu cebulowo-porowego :
1. Cebulę obrac, pokroić w piórka. Obrany czosnek posiekać. Składniki wrzucić na patelnię przyprawić pieprzem, wrzucić kostkę rosołową, delikatnie podsmażyć.
2. Por pokroić , dodać na patelnię. Podlać wodą. Poddusić.
3. Dodać 250 ml śmietany 12 %. Wymieszać. Dodać odrobinę curry, ostrej papryki oraz jeśli jest taka potrzeba soli. Podgotować. Na koniec pokroić plasterek sera w paseczki , wrzucić do sosu. Dusić do momentu roztopienia sera.
4. Posiekać natkę pietruszki , wrzucić do sosu.
Dodatkowo ugotować w osolonej wodzie brokuły , roszponkę umyć. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu w dowolnych proporcjach.
SMACZNEGO !
Składniki :
Roladki:
Pierś z kurczaka
4 ząbki czosnku
40 g masła
Serek topiony śmietankowy
Bułka tarta
Płatki kukurydziane
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
ostra papryka
Sos cebulowo-porowy:
3 małe cebulę
4 Ząbki czosnku
Mały por
250 ml Śmietany 12%
Curry
Kostka rosołowa
Pieprz
Ostra papryka
Natka pietruszki
Plasterek sera
Dodatkowo:
Brokuły
Roszponka
Sposób przygotowania Roladki :
1. Pierś z kurczaka umyj i podziel na mniejsze porcje. Każda z porcji rozbij delikatnie tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem.
2. Czosnek obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj masło i serek topiony. Wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi. Wysmaruj obficie każdą porcję kurczaka. Zwiń roladki.
3. Do bułki tartej rozkrusz płatki kukurydziane, dosyp paprykę ostrą i odrobinę soli. Wymieszaj.
4. Roladki obtocz w jajku i przygotowanej bułce tartej z płatkami. Przygotowane roladki Piecz w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 15-25 minut. Do piekarnika warto włożyć małe naczynie z wodą aby mięso zachowało soczystość.
Sposób przygotowania sosu cebulowo-porowego :
1. Cebulę obrac, pokroić w piórka. Obrany czosnek posiekać. Składniki wrzucić na patelnię przyprawić pieprzem, wrzucić kostkę rosołową, delikatnie podsmażyć.
2. Por pokroić , dodać na patelnię. Podlać wodą. Poddusić.
3. Dodać 250 ml śmietany 12 %. Wymieszać. Dodać odrobinę curry, ostrej papryki oraz jeśli jest taka potrzeba soli. Podgotować. Na koniec pokroić plasterek sera w paseczki , wrzucić do sosu. Dusić do momentu roztopienia sera.
4. Posiekać natkę pietruszki , wrzucić do sosu.
Dodatkowo ugotować w osolonej wodzie brokuły , roszponkę umyć. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu w dowolnych proporcjach.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz