Przejdź do głównej zawartości

Muffinki na słodko z czekoladą

Muffinki z czekoladą to szybki i smaczny deser, który zadowoli każdego łasucha. Oczywiście można dowolnie dodawać składniki np. owoce , przyprawy , które pozwolą cieszyć się słodyczą na swój własny sposób.

Składniki:

2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
3 jajka

Dodatkowo:

gorzka czekolada
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu

Dodatki można oczywiście zmieniać wedle gustu :)

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubić z cukrami. Wbrew pozorom jest to bardzo istotna czynność , warto poświęcić na nią dłuższą chwilę aby jajka były dobrze ubite a nasze babeczki smaczne i puszyste.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem ( w przypadku doboru innej przyprawy również należy ją dodać na tym etapie przygotowania muffinek ). Składniki dobrze wymieszać.
3. Wymieszane suche składniki dodawać stopniowo do ubitych jajek. Mieszać delikatnie, nie używając miksera.
4. Gdy otrzymamy jednolitą masę , należy dodać mleko , następnie olej. Wymieszać.
5. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do masy muffinkowej.
6. Czekoladę wrzucić do woreczka, rozbić tłuczkiem w celu uzyskania drobnych kawałków. Dodać do masy.

Ciasto przekładamy do papierowych foremek. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 25-30 minut ( do suchego patyczka ).

WP_20161006_17_29_45_Pro

SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...