Muffinki z czekoladą to szybki i smaczny deser, który zadowoli każdego łasucha. Oczywiście można dowolnie dodawać składniki np. owoce , przyprawy , które pozwolą cieszyć się słodyczą na swój własny sposób.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
3 jajka
Dodatkowo:
gorzka czekolada
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
Dodatki można oczywiście zmieniać wedle gustu :)
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrami. Wbrew pozorom jest to bardzo istotna czynność , warto poświęcić na nią dłuższą chwilę aby jajka były dobrze ubite a nasze babeczki smaczne i puszyste.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem ( w przypadku doboru innej przyprawy również należy ją dodać na tym etapie przygotowania muffinek ). Składniki dobrze wymieszać.
3. Wymieszane suche składniki dodawać stopniowo do ubitych jajek. Mieszać delikatnie, nie używając miksera.
4. Gdy otrzymamy jednolitą masę , należy dodać mleko , następnie olej. Wymieszać.
5. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do masy muffinkowej.
6. Czekoladę wrzucić do woreczka, rozbić tłuczkiem w celu uzyskania drobnych kawałków. Dodać do masy.
Ciasto przekładamy do papierowych foremek. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 25-30 minut ( do suchego patyczka ).
SMACZNEGO !
Składniki:
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
3 jajka
Dodatkowo:
gorzka czekolada
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
Dodatki można oczywiście zmieniać wedle gustu :)
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrami. Wbrew pozorom jest to bardzo istotna czynność , warto poświęcić na nią dłuższą chwilę aby jajka były dobrze ubite a nasze babeczki smaczne i puszyste.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem ( w przypadku doboru innej przyprawy również należy ją dodać na tym etapie przygotowania muffinek ). Składniki dobrze wymieszać.
3. Wymieszane suche składniki dodawać stopniowo do ubitych jajek. Mieszać delikatnie, nie używając miksera.
4. Gdy otrzymamy jednolitą masę , należy dodać mleko , następnie olej. Wymieszać.
5. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do masy muffinkowej.
6. Czekoladę wrzucić do woreczka, rozbić tłuczkiem w celu uzyskania drobnych kawałków. Dodać do masy.
Ciasto przekładamy do papierowych foremek. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 25-30 minut ( do suchego patyczka ).
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz