Kurczak smakuje świetnie praktycznie z każdym dodatkiem. Jest to produkt , który możemy komponować dowolnie z warzywami czy też owocami. Tym razem przedstawię go w wersji warzywnej.
Składniki:
8 skrzydełek ( oczywiście części kurczaka możemy dobierać wedle życzenia , mogą to być również skrzydełka i udka, wszystko zależy od Waszego smaku)
4 ząbki czonsku
3 cebule
1 papryka słodka podłużna
mały por
pietruszka korzeń
świeży rozmaryn
ostra papryka
przyprawa do kurczaka pikantna
zioła prowansalskie
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania :
1. Kurczaka umyć, przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, przyprawą do kurczaka, ziołami oraz odrobiną gałki. Dodać łyżkę oleju. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do kurczaka. Wymieszać , tak aby mięso obtoczyło się w przyprawach. Najlepiej wstawić do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło przyprawami.
2. Cebule pokroić w plasterki , wyłożyć nią żaroodporne naczynie.
3. Paprykę , por , pietruszkę pokroić. Wrzucić do miski.
4. Skrzydełka wyłożyć do naczynia żaroodpornego na plasterki cebuli.
5. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piec przez około godzinę. Po upływie czasu wyjąć kurczaka poukładać pozostałe warzywa , podlać odrobiną wody. Piec przez kolejną godzinę , oczywiście pilnując aby wyłożone warzywa się nam zbytnio nie przypiekły, warto od czasu do czasu polewać kurczaka z warzywami, powstałym podczas pieczenia tłuszczem. ok 5 minut przed końcem pieczenia włożyć gałązki rozmarynu.
SMACZNEGO !
Składniki:
8 skrzydełek ( oczywiście części kurczaka możemy dobierać wedle życzenia , mogą to być również skrzydełka i udka, wszystko zależy od Waszego smaku)
4 ząbki czonsku
3 cebule
1 papryka słodka podłużna
mały por
pietruszka korzeń
świeży rozmaryn
ostra papryka
przyprawa do kurczaka pikantna
zioła prowansalskie
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania :
1. Kurczaka umyć, przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, przyprawą do kurczaka, ziołami oraz odrobiną gałki. Dodać łyżkę oleju. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do kurczaka. Wymieszać , tak aby mięso obtoczyło się w przyprawach. Najlepiej wstawić do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło przyprawami.
2. Cebule pokroić w plasterki , wyłożyć nią żaroodporne naczynie.
3. Paprykę , por , pietruszkę pokroić. Wrzucić do miski.
4. Skrzydełka wyłożyć do naczynia żaroodpornego na plasterki cebuli.
5. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piec przez około godzinę. Po upływie czasu wyjąć kurczaka poukładać pozostałe warzywa , podlać odrobiną wody. Piec przez kolejną godzinę , oczywiście pilnując aby wyłożone warzywa się nam zbytnio nie przypiekły, warto od czasu do czasu polewać kurczaka z warzywami, powstałym podczas pieczenia tłuszczem. ok 5 minut przed końcem pieczenia włożyć gałązki rozmarynu.
SMACZNEGO !
Produkty bogate w kwas tłuszczowy omega-3 i kwas foliowy :)
OdpowiedzUsuń