Przejdź do głównej zawartości

Jajka w koszulce z chipsem z szynki

Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia, warto aby był smaczny  pożywny. Jajka sprawdzają się idealnie i dla osób, które są na diecie oraz tych, które pozwalają sobie na wszelkie smakołyki.

Składniki:
(proporcje zależne od ilości przygotowywanych dań)

Jajka
kilka plastrów szynki
papryka
ser Brie
rukola
pietruszka
chleb tostowy

Sposób przygotowania:

1. Plastry szynki wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, pieczemy przez około 5 - 10 minut, w zależności od tego jak mocno spieczoną szynkę chcemy otrzymać.
2. Rukolę umyj, paprykę pokrój w kosteczkę. Serek Brie pokrój w plasterki.
3. Jajko wlej do szklanki.  Do garnka wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Aby przyrządzić jajka w koszulce istnieje kilka sposobów. Często do wody dodawany jest ocet, aby białko szybciej się ścięło, nie mniej jednak nie jest to konieczne. Pierwszym sposobem jest zrobienie wiru i w środek wlanie jajka. Ta metoda jak każda inna oczywiście się sprawdza, natomiast jesteśmy w stanie przygotować tutaj tylko jedno jajko na raz. Drugą metodą jest oparcie o dno garnuszka szklanki / naczynia z jajkiem i wlewanie go do wody bardzo delikatnie. Metoda ta pozwala nam na przygotowanie za jednym razem więcej porcji. Jajko przy drugiej metodzie warto delikatnie uformować , pogotować przez chwilę, aż białko się zetnie, wyjąć. W jajkach w koszulkach ważne jest aby żółtko było lejące. Jeśli pierwszy raz decydujesz się na przygotowanie jajka w ten sposób, warto skorzystać z pierwszej metody.
4. Przygotowujemy w tosterze tosty.

Wszystkie składniki wykładamy na talerz. Na rukolę trafia papryka oraz ser Brie, następnie wykładamy jajko, plastry szynki i nasze tosty.

Jeśli jednak jesteście zwolennikami jajek na twardo , poniżej propozycja ich podania, w towarzystwie rukoli, serka Brie, papryki i tostów z szynką i serem Cheddar !

IMG-20161031-WA0006

SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...