Niezwykle szybkie i smaczne rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami, cynamonem i oczywiście lukrem. Możemy skorzystać z gotowego już ciasta francuskiego lub pokusić się o przygotowanie własnego !
Składniki:
Ciasto francuskie:
ok. pół szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
ok. 250 g masła
szklanka mąki pszennej
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki wody
Dodatki:
1 duże jabłko ( w zależności od ilości ciasta francuskiego )
cynamon mielony
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie:
Jeśli nie zdecydujecie się na gotową wersje ciasta francuskiego .
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę oraz 50 g roztopionego uprzednio masła. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto wyłóż na blat. Wyrabiaj ciasto dosypując mąkę, tak aby ciasto się nie kleiło.
3. Przygotowane Ciasto włóż do lodówki i schłodź ( wystarczy około godziny)
4. Wyjmij schłodzone ciasto rozwałkuj. Na środek połóż miękkie masło. Zawiń kostkę masła z każdej strony (kopertowo). Rozwałkować. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Czynność powtórzyć kilka razy. Oczywiście za każdym razem wkładając ciasto do lodówki.
UWAGA ! Ciasto przed użyciem musi być dobrze schłodzone.
Lukier:
1. Do miseczki wsypać cukier puder , wlać wodę . Dokładnie wymieszać.
Zwijanie rogalików:
1. Ciasto francuskie rozwałkuj. Podziel na trójkąty równoramienne.
2. Jabłko umyj, obierz, pokrój w kosteczkę.
3. Na podstawie trójkąta z cista francuskiego ułóż kilka kosteczek jabłka , obsyp cynamonem, zawiń. Czynność powtarzaj przy każdym wykrojonym trójkącie. Oczywiście wielkość zależy tylko i wyłącznie od Was.
4. Tak przygotowane rogaliki wyłóż na blachę.
5. Ubij jajko, posmaruj każdy z rogalików.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) , piecz około 15 minut.
7. Upieczone rogaliki ostudź, oblej lukrem.
SMACZNEGO !
Składniki:
Ciasto francuskie:
ok. pół szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
ok. 250 g masła
szklanka mąki pszennej
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki wody
Dodatki:
1 duże jabłko ( w zależności od ilości ciasta francuskiego )
cynamon mielony
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie:
Jeśli nie zdecydujecie się na gotową wersje ciasta francuskiego .
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę oraz 50 g roztopionego uprzednio masła. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto wyłóż na blat. Wyrabiaj ciasto dosypując mąkę, tak aby ciasto się nie kleiło.
3. Przygotowane Ciasto włóż do lodówki i schłodź ( wystarczy około godziny)
4. Wyjmij schłodzone ciasto rozwałkuj. Na środek połóż miękkie masło. Zawiń kostkę masła z każdej strony (kopertowo). Rozwałkować. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Czynność powtórzyć kilka razy. Oczywiście za każdym razem wkładając ciasto do lodówki.
UWAGA ! Ciasto przed użyciem musi być dobrze schłodzone.
Lukier:
1. Do miseczki wsypać cukier puder , wlać wodę . Dokładnie wymieszać.
Zwijanie rogalików:
1. Ciasto francuskie rozwałkuj. Podziel na trójkąty równoramienne.
2. Jabłko umyj, obierz, pokrój w kosteczkę.
3. Na podstawie trójkąta z cista francuskiego ułóż kilka kosteczek jabłka , obsyp cynamonem, zawiń. Czynność powtarzaj przy każdym wykrojonym trójkącie. Oczywiście wielkość zależy tylko i wyłącznie od Was.
4. Tak przygotowane rogaliki wyłóż na blachę.
5. Ubij jajko, posmaruj każdy z rogalików.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) , piecz około 15 minut.
7. Upieczone rogaliki ostudź, oblej lukrem.
SMACZNEGO !
Intermittent Fasting, czyli jak pominięcie posiłku może wpłynąć na Twoją sylwetkę !!
OdpowiedzUsuń