Zawitała jesień , a tym samym ogromna potrzeba na umilanie sobie codziennej szarości słodkościami. Zachęcam do przygotowania szybkiego ciasta z jabłkami i kruszonką.
Składniki ciasto:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 jogurtu
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Składniki kruszonka :
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki
4 łyżki oleju lub 1/4 kostki masła
Dodatkowo:
jabłka ( oczywiście wedle gustu mogą to być także śliwki, gruszki itp. )
Sposób przygotowania:
1. Mąkę cukier, proszek do pieczenia , cynamon wymieszać. Dodać jajka, olej oraz jogurt. Wmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę. ( Blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem bądź margaryną i obsypujemy bułką tartą. )
4. Jabłka umyć, obrać, pokroić w dużą kosteczkę. Na wylane do blaszki ciasto wyrzucić owoce.
5. Do osobnego naczynia wsypać 4 łyżki mąki oraz 4 łyżeczki cukru pudru. Dokładnie wymieszać. Wrzucić masło, wymieszać. Tak przygotowaną kruszonką posypać owoce.
6. Do rozgrzanego piekarnika wstawić ciasto i piec w 180 stopniach Celsjusza (bez termoobiegu, piekarnik ustawić góra-dół ) przez około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, piec przez około 30 minut, do uzyskania suchego patyczka.
SMACZNEGO !
Składniki ciasto:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 jogurtu
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Składniki kruszonka :
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki
4 łyżki oleju lub 1/4 kostki masła
Dodatkowo:
jabłka ( oczywiście wedle gustu mogą to być także śliwki, gruszki itp. )
Sposób przygotowania:
1. Mąkę cukier, proszek do pieczenia , cynamon wymieszać. Dodać jajka, olej oraz jogurt. Wmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę. ( Blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem bądź margaryną i obsypujemy bułką tartą. )
4. Jabłka umyć, obrać, pokroić w dużą kosteczkę. Na wylane do blaszki ciasto wyrzucić owoce.
5. Do osobnego naczynia wsypać 4 łyżki mąki oraz 4 łyżeczki cukru pudru. Dokładnie wymieszać. Wrzucić masło, wymieszać. Tak przygotowaną kruszonką posypać owoce.
6. Do rozgrzanego piekarnika wstawić ciasto i piec w 180 stopniach Celsjusza (bez termoobiegu, piekarnik ustawić góra-dół ) przez około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, piec przez około 30 minut, do uzyskania suchego patyczka.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz