Przejdź do głównej zawartości

Chińszczyzna

Kolejna odsłona piersi z kurczaka. Tym razem idealnie komponuje się z warzywami i makaronami. Pomysł na szybki i smaczny obiad, który z pewnością zadowoli każdego domownika.

Składniki :

pierś z kurczaka
4 ząbki czosnku
4 marchewki
3 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
grzyby mun
pędy bambusa
makaron typu spaghetti
1 zupka chińska
2 jajka
sól
pieprz
papryka słodka i ostra
curry
kostka rosołowa
czosnek granulowany
zioła prowansalskie

Wszystkie warzywa można zastąpić mieszanką warzyw na patelnię do potraw chińskich.

Sposób przygotowania:

1. Grzyby Mun zamoczyć w gorącej wodzie na ok. 20 minut.
2. Marchewkę oraz papryki pokroić w słupki.
3. Cebulę obrać pokroić w piórka.
4. Czosnek obrać , posiekać.
5. Odcedzić pędy bambusa.
7. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić curry, papryką ostrą, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Wrzucić go garnka z rozgrzanym olejem. Podsmażyć przez ok. 4 minuty. Dodać posiekany czosnek. Podsmażyć.

WP_20161021_16_33_23_Pro

8. Do piersi z kurczaka dolać odrobinę wody. Wrzucić wszystkie warzywa do garnka , podsmażyć.

WP_20161021_16_37_43_Pro

9. Zagotować wodę , posolić, wrzucić makaron typu spaghetti. Gotować przez 4 minuty. Odstawić z ognia , dodać makaron z zupki chińskiej , przykryć pokrywką. Pozostawić tak na ok 4-5 minut.
10. Kostkę rosołową rozpuścić w wodzie , dodać curry , czosnek granulowany, zioła oraz pieprz. Wymieszać. Dodać do kurczaka z warzywami , poddusić. Przygotowany makaron wrzucić go garnka , wymieszać. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Następnie zrobić dokładnie to samo z drugim jajkiem : wbić , wymieszać. Całość powinna się jeszcze przez chwilę podsmażyć, aż zauważymy , że przyprawy przywierają do makaronu i warzyw.

WP_20161021_16_50_24_Pro

SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort z bitą śmietaną i malinami

Kolejna propozycja przygotowania tortu z malinami oraz bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół cytryny pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru Krem z bitej śmietany : ok. szklanka mleka dwie duże śmietanki kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: konfitura malinowa krem czekoladowy świeże maliny Sposób przygotowania: Biszkopt: 1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. 2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka. 3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką. 4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka. 5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło. 6. Ciasto...

Lasagne z sosem beszamelowym

    Składniki: Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego 2 małe cebule passata pomidorowa 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia kucharek Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 2,5 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: makaron w płatach (lasagne) ser (parmezan lub gouda) Sposób przygotowania: Sos bolognese: 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. 2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż. 3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego.  Podsmaż. 4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy: 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. 2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając. 3. Całość pozostaw na ogniu , co ...

Muffinki na słono z serem i szynką

Muffiny mogą zachwycać praktycznie pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawię ich słone oblicze. Oczywiście według własnego smaku można modyfikować poszczególne pozycje składników i tym samym tworzyć swój własny, niepowtarzalny smak tej przekąski. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy ( oregano, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany ) 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody ( może być lekko gazowana ) 3 ząbki czosnku ser szynka ( można dodawać również inne składniki jak np. brokuły , podsmażony boczek, cebulę etc. ) Sposób Przygotowania : 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie kolejno dodawać jajko , wodę i olej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wspomóc się mikserem ). 2. Czosnek obrać, posiekać. Dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Wymieszać. 3. Szynkę i Ser pokroić w krótkie paseczki, nastę...